PRÁCE 🧰

Jaké je přesné dávkování aditiv

10. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Vše o aditivech Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Všechny aditiva do paliva mají napsané doporučené dávkování. Jak často do motoru lít aditivum a jaký to má význam?

Jaké je přesné dávkování aditiv

Ne u všech aditiv může být doporučené dávkování správné pro všechny motory. Doporučené dávkování je univerzální a obecně by mělo fungovat při pravidelném dolívání. Po delší době by se měl dostavit žádoucí účinek v podobě dlouhodobě nižší spotřeby, lepšího chodu motoru a celkově prodloužení životnosti jednotlivých dílů celé palivové soustavy spolu s motorem.

Aditiva pro zážehové i přeplňované motory obsahují složky, které předchází korozi, zvyšují oktanové nebo cetanové číslo a obsahují látky, které napomáhají k dokonalému spalování. Pravidelné dávkování je velmi důležité. Stejně tak i přesné dávkování. Ve snaze ušetřit tím, že budete dolívat menší množství, než je udáváno se může stát, že se žádné účinky nedostaví a vy tak spíš zbytečně vyhodíte peníze.

I víc je někdy míň

Když naopak do nádrže nalijete aditiva víc, pozitivní vliv to na motor mít bude úplně stejný, jako doporučené dávkování. Jen vám lahvička dojde dřív a vy budete muset kupovat novou. Žádné zázraky však rozhodně nečekejte.

Není normováno žádné přesné dávkování. Každý výrobce si své doporučené dávkování aditiva určuje sám podle svých pokynů k použití u produktu. Ekonomicky se více vyplatí kupovat větší balení než ty jednorázové častokrát zbytečně předražené butelky. Aditiva by se podle některých odborníků měla pro dostavení žádoucího účinku dávkovat do nádrže při každém tankování.

Mezi značky vyrábějící aditiva do benzínu patří například: VIF (kde je doporučeno dávkování dávkování v poměru 20 - 30 ml/10 litrů), Metabond, BG (zde existují aditiva pro pravidelné dávkování a i jednorázové komplexní čištění), Lique Moly, Metaltec, STP a další. Podle recenzí ostatních uživatelů, a i podle nezávislých testů má pravidelné používaní aditiv do benzinu opravdu smysl.

Zdroj info: Aditiva.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články