PRÁCE 🧰

Zimní aditiva do nafty - jaká známe

17. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Aditiva dle období Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Zimní aditiva pomáhají především v období velkých mrazíků, kdy se doporučuje jejich používání místo těch letních.

Zimní aditiva do nafty

Přísada, která se používá pro zlepšení vlastností nafty, se nazývá aditivum. Jedná se o tekutinu, která vylepšuje funkčnost motoru, ale také chrání povrch palivové soustavy vozu. Díky němu se zvyšuje cetanové číslo a především snižuje spotřeba a zvyšuje výkon auta. Existují dvě možnosti, jak snadno vpravit aditivum do nádrže. Buď rovnou na čerpací stanici, kde se tankujete už aditivovaná nafta (Verva, V-Power nebo třeba Evo) nebo pak koupíte přísadu v kanystru a odléváte před tankování z něj.

U dieselových agregátů se aditiva rozdělují na sezónní. V případě zimního aditiva je nutné produkt používat v zimních měsících, kdy teploty dosahují mínusových hodnot. U zimních přísad jsou přítomny ve směsi depresanty, které zlepšují bod tuhnutí. A to tedy znamená, že v létě je zbytečné zimní přísadu používat, protože nehrozí zamrznutí. Naopak pokud byste zvolili letní aditivum na používání v zimě, už by to mohl být trochu problém.

Zimní aditiva do nafty mají také ten benefit, že pomáhají při studených startech, které zná každý, kdo nemá garážované auto. Samozřejmě zůstávají i další vlastnosti, kterými disponují i letní aditiva - tedy nižší spotřeba, ochrana palivového systému ale také třeba prodlužuje životnost jednotlivých komponentů v ústrojí. 

Pro správnou funkci a především viditelné výsledky je nutné zimní aditivum do nafty používat pravidelně a především dávkovat dle doporučení výrobce. Když tam toho dáte málo, nestane se nic a pokud zase nějak moc, tak se účinky sice objeví, ale bude vás to stát hodně peněz. Proto volte raději zlatou střední cestu a nezkoušejte vlastní poměry.

Vhodná zimní aditiva do nafty

Aditiva i tedy ty sezónní jsou jedním z nejvíce prodávaných příměsí do nafty, a tak je jasné, že na trhu jich najdete velké množství. Více než nekvalitním produktům bychom dali přednost takovým, které jsou od známých výrobců. Ti tak garantují účinnost. Nezapomeňte, že levný produkt ne vždy znamená opravdovou pomoc, ačkoliv třeba produkty od značky VIF jsou levné a také účinné.

Pokud nevíte, po jakém produktu sáhnout, přečtěte si vždy recenze ostatních uživatelů nebo se poraďte se svými přáteli. Pak nehrozí, že byste sáhnuli vedle.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články