PRÁCE 🧰

Letní aditiva do nafty

19. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Aditiva dle období Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Na trhu aditiv se můžete setkat se sezónními pojmy. Ty určují, kdy se může dané aditivum používat a bude mít tak nejlepší vliv na naftu. Jaká je nabídka letních diesel aditiv a k čemu je to dobré?

Letní aditiva do nafty

Aditiva jsou určena pro přímé použití do nafty, tedy se do nádrže lijí při tankování. Mají speciální vlastnosti, které vylepšují funkčnost a chrání povrch palivové soustavy automobilu. Jejich hlavní úlohou je tedy mazat, dekarbonizovat a pečovat o povrch, tedy chránit ho před korozí. Často snižují spotřebu a zvyšují výkon vozu. Pokud se vám nechtějí kupovat jednotlivé kanystry, můžete u čerpací stanice natankovat přímo aditivovanou naftu. U čerpacího stojanu tak hledejte například označení Verva, V-Power nebo třeba Evo.

U dieselových aut se aditiva rozdělují na sezónní. V případně letních přísad je vhodné je používat zhruba od dubna do října, kdy teplota neklesá příliš nízko. Zbytek období zbývá už pro zimní aditivum, které je naopak určené na pomoc proti velkým mrazům a nestane se, že by aditivovaná nafta zamrzla.

Letní aditiva neobsahují ve své směsi depresanty, což jsou složky, které právě zlepšují bod tuhnutí. Hlavní úlohou letních aditiv tak je udržovat v čistotě celé palivové ústrojí, včetně výfukové soustavy. Součástí je také boj s biosložkou, která se oblevuje v palivu čím dál více a má neblahý vliv na spalování paliva.

Aby vše fungovalo jak má a především se nějaký účinek dostavil, je nutné aditiva používat pravidelně a v přesně daném dávkování od výrobce - návod najdete většinou na zadní straně výrobku.

Vhodné produkty

Samozřejmě si lze vybrat z velkého množství firem, které se věnují výrobě a distribuci letních aditiv do nafty. Při výběru dejte na recenze uživatelů, pokud s aditivy nemáte ještě žádné zkušenosti, případně si nechte se poradit ve specializovaném obchodě. Více než na nekvalitní produkty, se dívejte po známých výrobcích, kteří deklarují kvalitu.

Značky vyrábějící letní aditiva do nafty jsou: VIF, Metabond, NANO a třeba také BG.

Zdroj info: Auto Kelly, Heureka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články