PRÁCE 🧰

Jaké je správné dávkování aditiv do pohonných hmot

30. 8. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Vše o aditivech Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Člověk by řekl, že ve správném dávkování nemůže být problém, protože se v pokynech k použití přeci nachází. Jenže ne vždy tohle doporučené dávkování může být správné.

Dávkování aditiv

Každý produkt, který si koupíte ve specializovaném obchodě, nebo online, bude mít vždy na zadní straně návod k použití nebo v tomto případě se bude jedna o doporučené dávkování aditiva do nádrže

Namíchat ten správný poměr může být občas velká filozofická otázka, protože ne každý se shodne s tím, co je na obalu, a tak má své poměry, které dle něj fungují. Obecně by se dalo říct, že to co je uvedeno v pokynech pro použití je univerzálního charakteru. Znamená to, že pokud dané množství dodržíte, pak se dostaví kýžený účinek. Samozřejmě při dávkování je nutné držet se aditiv, která skutečně patří do nádrže - tedy nezaměňovat benzínová za naftová a v případě naftových ta letní za zimní.

Obecně tak lze tvrdit, že pokud do nádrže nalijete méně produktu, než je doporučeno, je velká pravděpodobnost, že se nestane vůbec nic. Žádné zlepšující účinky se nedostaví a vy si tak možná mylně budete myslet, že aditivum neplní svou funkci, přitom bude chyba jen v dávkování. V opačném případě, kdy se do nádržky nalije hodně produktu, vlastnosti auta se zlepší, ale žádný nadstandardní výkon, než ten který deklarují firmy vyrábějící aditiva nečekejte. Jediné co se stane, pokud tam budete lít více, než máte, je že vás to ekonomicky zruinuje.

Přesný poměr u každého výrobku jinak

Nemá smysl, abychom tu vypisovali čeho kolik a kam, protože každá značka doporučuje jiné množství - a vždy jej naleznete v pokynech k použití produktu. V případě těch jednorázových produktů to bude asi jasné každému. Nicméně vždy se vyplatí sáhnout po větším balení, které můžete případně přelít do menšího a ušetříte na ceně.

Doporučujeme aditiva používat pravidelně a ne třeba jen dva měsíce, protože je dost možné, že výsledek nebude takový, jaký byste očekávali. Ovšem z dlouhodobějšího hlediska se to vyplatí. Ne tak ve snížení spotřeby, ale v ošetření a prodloužení životnosti jednotlivých dílů palivové soustavy a motoru. Navíc aditiva by se měla přidávat při každém tankování, aby byl účinek opravdu po čase viditelný.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články