PRÁCE 🧰

Jaké aditivum do paliva je nejlepší?

11. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Vše o aditivech Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Nejdražší aditiva nemusí vždycky znamenat, že se jedná o ty s nejlepšími účinky. Dnes porovnáme pár benzinových a naftových aditiv.

Jaké aditivum do paliva je nejlepší?

Hodnocení efektu aditiv je velmi složitá věc. Proto čerpáme z nezávislých hodnocení přímo uživatelů a automechaniků, kteří se v tomto odvětví často pohybují a v servisech je používají. Podobně zkoumat složení aditiv je mimo naše časové i finanční možnosti a zároveň nejde objektivně a férově určit, jakou laboratorní metodiku použít.

Benzinová aditiva

Liqui Moly Motor System Reiniger

Liqui Moly je velmi známou a zvučnou značkou, a to především mezi mladými automobilovými nadšenci. Německý výrobce se pyšní svými kvalitními výrobky a i řidiči, používající aditivum této značky se shodují na faktu, že automobil lépe startuje a motor má klidnější chod.

Naopak lepší výkon nebo nižší spotřebu potvrdilo velmi malé procento řidičů. Za tři deci aditiva zaplatíte do dvou set korun a jedna dávka je vhodná až na 75 litrů paliva.

Ekolube Benzín Aditiv

Aditivum od českého výrobce se pyšní tím, že je jedna lahvička 450 ml produktu za 150 korun schopna eliminovat občasnou vodu, která se může nacházet v benzinu, je schopná dekarbonizovat pístní a ventilovou řadu a promazává pohyblivé části ventilů čerpadel a vstřikovačů.

Řidiči používající české aditivum se shodují na snížení hluku a zklidnění chodu motoru – zejména při zimních mrazivých ránech. Nepatrně nižší spotřebu a lepší zrychlení pozoruje menší skupina uživatelů. Zkušení automechanici apelují na fakt, že je nutné přípravek lít do nádrže opravdu pravidelně pro dosáhnutí požadovaného výsledku.

VIF Super Benzin Aditiv

Rakouský výrobce na obalu svého aditiva tvrdí, že pravidelným dávkování jednoho víčka (20 ml) do nádrže se vám motor odvděčí nízkou spotřebou, delší životností motoru a čistým palivovým systémem. 500 ml balení pořídíte do dvou stovek a v případě dávkování vám prakticky vydrží nejdéle ze zmiňovaných aditiv.

Mnoho odborníků i řidičů se shoduje na čistém přímovstřikovacím motoru, zklidnění chodu motoru, zlepšení spotřeby,

Naftová aditiva

Millers Oils Diesel Injector Cleaner

Millers Oils je jedním z dražších aditiv, které pořídíte za 300 korun a použijete jej na 60 litrů nafty. U těchto aditiv je některými uživateli potvrzeno, že snižuje kouřivost, zklidňuje chod motoru a nenápadně zlepšuje akceleraci. Výrobce uvádí, že při velkém znečištění je možné dávku zdvojnásobit.

VIF Super Diesel Aditiv

VIF je oblíbeným aditivem taky u řidičů vlastnící naftové motory. Pravidelné dlouhodobé používání aditiva uživatelé opěvují především lepšími starty v chladných zimních ránech a klidnějším chodem. Existuje zimní i letní verze tohoto aditiva a pro opravdové fajnšmekry je možné si pořídit pětilitrové nebo i desetilitrové balení tohoto aditiva. Uživatelé se však shodují na jednom mínusu, a to je špatné zavírání plechovky, u které se velmi jednoduše přetočí závit a vy pak můžete mít nepříjemně zapáchající aditivum rozlité po celém kufru automobilu.

Sheron Diesel Aditiv

Na čerpacích stanicích často narazíte na značku Sheron, která je levnější a uživatelé se jednoznačně shodují na výborné fungování v zimě – kdy nafta s aditivem při mrazech netvoří krystalky. Sheron aditivum pořídíte za něco málo přes stokorunu.

Zdroj info: Aditiva.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články