PRÁCE 🧰

Aditiva do nafty: Co to je a jaké výhody přináší jejich používání

9. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Druhy aditiv dle použití Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Aditiva do pohonných hmot mohou zlepšit jízdní vlastnosti aut. Co ale tato aditiva znamenají a jaké mají vlastnosti?

Aditiva do nafty

Obecně o aditivech do nafty

Aditivum je určitá kapalina, která se přidává do pohonných hmot, aby zlepšila jejich vlastnosti. Vzhledem k tomu, jak fungují současná auta a protože se zvyšuje podíl biosložky v palivech, jsou na ně kladeny vysoké nároky, proto některé firmy míchají už při výrobě do paliva tyto zlepšující přísady. U čerpací stanice palivo obsahující aditivum do nafty naleznete například pod označením Verva, V-Power nebo třeba Evo. A rovněž to poznáte podle cenovky. Palivo s diesel aditiv je dražší než třeba obvyklá nafta.

Druhou variantou, jak aditivum dostat do nádrže, je koupit si přímo určený výrobek. Na trhu je jich nepřeberné množství a je potřeba, aby každý vyzkoušel to, co mu bude vyhovovat. Každý výrobce nabízí jiné benefity a samozřejmě i jiné ceny

Výhody aditiv do nafty

Pokud se rozhodnete aditiva používat, je nutné dbát na pravidelné používání a rovněž dodržovat správné dávkování přísady do paliva - to naleznete vždy v návodu k použití. U naftových aditiv rozlišujeme ještě, jestli jsou letní nebo zimní. I tento parametr byste měli dodržovat a zejména v zimě nelít do nádržky letní přísadu.

Mezi největší benefity aditiv do nafty patří zlepšení spalování paliva a zvýšený výkon, který lze pozorovat už po několika cyklech používání. V mnoha případech dochází i ke snížení spotřeby a samozřejmě ošetření komponent a tím prodloužení životnosti například částí palivové soustavy nebo i samotného motoru. Vždy je ale nutné počítat s tím, že se výsledek přidávání aditiva nedostaví ihned po nalití, ale až za delší dobu užívání produktu.

Vhodné produkty

Firem, které se věnují výrobě aditiv do nafty je na českém trhu hned několik. Záleží už na vás, jaké značce dáte přednost, jestli dáte na doporučení přátel nebo si raději vyberete sami dle recenzí ostatních uživatelů, kteří konkrétní aditivum do svého diesel vozu používají. Přečíst si můžete také náš článek o testu naftových aditiv. O svém bude také rozhodovat cena, protože některé produkty jsou dražší a pro některé motoristy se prostě nevyplatí. Na druhou stranu při nákupu většího balení s aditivem do nafty, můžete leckdy i výrazně ušetřit.

Značky vyrábějící aditiva do nafty jsou tato: VIF, Metabond, BG, Lique Moly, Metaltec, STP a další.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články