PRÁCE 🧰

Co dělat, když zamrzne nafta v autě?

10. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Když teploty spadnou hluboko pod bod mrazu, je možné, že bude ve vašem autě zamrzlá nafta. Co však v takovém případě dělat?

Zamrzlá nafta: Co v takovém případě dělat?

Kdy zamrzá nafta?

Podzim je v plném proudu, proto je potřeba věnovat více pozornosti svému naftovému motoru. Jak poznat zamrzlou naftu? Motor chytne, chvíli běží v doprovodu nesmyslného zvuku a pak zhasne. Na rozdíl od benzinu (který odolává mrazům až -40 °C), nafta obsahuje parafíny, které již při teplotě -8 °C vytvářejí malé krystalky. Ty mohou omezit průchodnost filtrem, či dokonce jej celý ucpat.

Levná nafta není v zimě vhodná

Norma nařizuje prodej nafty v zimě s filtrovatelností do -20 °C. Častým problémem mnoha řidičů je ten, že v zimním období tankují levnou naftu od neověřeného prodejce.

Zamrzlá nafta - jak se s tím poprali naši dědečkové

Dříve se tento problém tím, že se do nafty přidávalo pár kapek benzínu. Často se do nádrže lil třeba panák alkoholu. Toto řešení se dnes už však rozhodně nedoporučuje. Hlavně proto, že nafta je mastná a trocha benzínu, či alkohol by tuto mazací schopnost výrazně zhoršila. Toto řešení by tak v dnešních automobilech způsobilo mnohem větší problém, než jste původně řešili.

Dalším takovým pokusem, bylo zapalování novin a následného strkání do sání. Toto se dělo hlavně za dob slavných "liazek" a "vétřiesek". To, jak to bylo nebezpečné snad nemusíme zmiňovat. Naštěstí i tento trend nás už dávno opustil.

Co dělat, když zamrzne nafta v autě?

Co dělat, když zamrzne nafta v autě?

Nejvýhodnější řešením v dnešních dnech je rozhodně tankování kvalitní nafty do silných mrazů. Dále se také dnes dají koupit aditiva, která se podle přesného dávkování (uvedeno na etiketě) lijí do nádrže. Těch pár korun navíc, které to stojí, jsou zanedbatelné oproti tomu, když kvůli zamrzlému autu nestíháte něco velmi důležitého. Aditiva snižují bod tuhnutí nafty a zároveň výrazně nesnižují její schopnost mazání. Při nižších teplotách aditiva zlepšují filtrovatelnost.

Nafta často zamrzá v palivovém vedení, které je zespodu auta. Dalším možným řešením může být jednoduché parkování nad kanálem. I když se toto řešení zdá absurdní, pomáhá. Od kanálu jde totiž teplejší vzduch. Tímto se tak trubky alespoň trochu udržují v teple, tudíž nezamrznou hned.

Pokud jste to však nechali náhodě a nyní stojíte u svého automobilu, hledajíce v mobilu návod, co se zamrzlou naftou, máme pro vás jedinou radu. Dostrkejte svůj automobil do míst, kde je výrazně tepleji (například podzemní garáže v nákupních centrech). Nechte auto rozmrznout a zkuste nastartovat znovu. Když to ani tak nepůjde, doporučujeme zavolat do autoservisu.

Zdroj médií: PxHere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články