PRÁCE 🧰

Jak pečovat o auto v zimě? Spousta řidičů dělá řadu zbytečných chyb

2. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zima na mnohých místech ještě ani zdaleka neřekla svoje poslední slovo. A naše auta vlivem rozmarů počasí trpí víc než v kterémkoliv jiném období. Jak správně pečovat o auto v zimě?

Jak se starat o auto během zimy? Vyvarujte se základním chybám

Akumulátor jako v bavlnce

Asi každý z nás se už setkal s tím, že auto v zimě nestartuje. Jak nastartovat za pomocí kabelů, jsme si řekli v jednom z dřívějších článků. Abyste ale tuhle nepříjemnost museli řešit pokud možno co nejméně, věnujte dostatečnou péči právě akumulátoru.

Nabité baterie v dobrém stavu nemají v klasické zimě do deseti stupňů pod nulou žádné výraznější problémy. Ale jakmile klesne teplota ještě níže a vy auto pravidelně nepoužíváte, ztrácí baterie kapacitu až o třicet procent. Během nízkých teplot se zvyšuje hustota tekutiny v baterii a snižuje se tedy pohyblivost iontů v elektrolytu.

Pokud tedy jezdíte v zimě málo, nebo se vydáváte jen na krátké trasy, akumulátor ve vašem voze trpí a rychleji se vybíjí. Proto během zimy krátké trasy omezte na minimum, a pokud je to jenom trochu možné, auto během mrazů zaparkujte v garáži.

Náš tip: Pokud nemáte k dispozici garážové stání, pořiďte si alespoň nepromokavou plachtu. Koupit můžete speciální plachy proti námraze, takové, které pokryjí celé auto, nebo plachty pouze na čelní a boční skla.

Mytí auta v zimě má svoje pravidla

Auto byste měli i během zimy udržovat čisté. A to nejen kvůli estetické, ale zejména bezpečnostní stránce. Špinavá světla, kvůli nimž vůz není vidět na potřebnou vzdálenost, jsou velmi riziková. A čeká vás za ně i pokuta od strážců zákona, stejně jako za zašpiněnou registrační značku.

Jak umýt auto v zimě, jsme si řekli v jednom z dřívějších článků. Obecně ale platí, že mytí auta v zimě je závislé na teplotě venkovního vzduchu. Pokud teplota klesne hluboko pod nulu a vy se vydáte do automyčky, která nevysuší povrch dostatečně, zaděláváte si na problém.

Pokud nemůžete mytí auta odložit na lepší počasí, vyhledejte alespoň takovou myčku, která je vybavená tzv. osmotickou vodou. Před návštěvou automyčky očistěte vozidlo od sněhu a ledu. Pokud byste tak neučinili, mytí auta nemusí být příliš efektivní.

Na kvalitě směsi do ostřikovačů nešetřete

Vyhněte se nejlevnějším kapalinám do ostřikovačů na bázi metanolu, nebo dokonce acetonu. Ty jsou nejen zdraví nebezpečné, ale také mohou při delším používání poleptat gumové těsnění kolem oken a hlavně plastové kryty světel. Jak ale kvalitní kapaliny poznat?

Třeba podle toho, že jsou vyrobené na bázi přírodního lihu a obsahují etylenglykol, takže se odpařují pomaleji. Díky tomu pak trysky ostřikovačů nezamrzají. Nezapomeňte směs do ostřikovačů pravidelně dolévat. Její spotřeba je totiž během zimy vysoká.

Aditivujte a mějte dotankováno

U benzinových motorů není na škodu přidat během zimy aditiva. A to zejména v souvislosti s ochranou před tvorbou karbonových úsad. Ani u dieselů se často bez aditiv neobejdete a to zejména, hrozí-li velké mrazy.

Zimní nafta totiž může mít pod -15°C problémy, aditiva ale mohou pomoci posunout odolnost nafty proti „zamrzání“ až někam k -30°C. Pokud si navíc nechcete odrovnat důležitou součástku auta, nevyjíždějte nádrž „do sucha“.

Zdroj info: Autoweb, Garáž.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články