PRÁCE 🧰

Jak správně použít startovací kabely

27. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Startovací kabely Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Víte, jak se správně používají startovací kabely? Poradíme vám přesný postup, jak nastartovat auto pomocí startovacích kabelů.

Jak použít startovací kabely

Vybití autobaterie

Když auto déle stojí a má v sobě starší autobaterii, je možné, že se vybije. Autobaterii nejvíc škodí teplo a dlouhé stání, její nefunkčnost se však projeví většinou až v zimě, když řidič potřebuje nastartovat studený motor. Baterii je sice možné nabít přes nabíječku, avšak pokud je potřeba s autem okamžitě odjet, nejjednodušším způsobem budou startovací kabely a druhé auto. Postup startování přes kabely je velmi jednoduchý a zvládne ho téměř každý.

Jak vybrat startovací kabely

Základním pilířem pro úspěšné oživení mrtvé baterky a nastartování vozu je vlastnění kvalitních startovacích kabelů - tudíž varianta koupím ty nejlevnější, to musí stačit - se nemusí kolikrát vyplatit. Minimální průřez, který se doporučuje mít, je 16 mm2, pro naftové motory, či jiné silné velkoobjemové motory, může být průřez ještě větší. Dalším kritériem u výběru startovacích kabelů je délka. Ty nejlevnější budou logicky nejkratší. Za kvalitnější kabely je třeba si trochu připlatit, mohou stát i přes tisícovku.

Obecně se doporučuje při výběru druhého auta na nastartování, vyhledat vůz s minimálně podobným výkonem a objemem. Ve výsledku je to prakticky jedno, ale je to vhodnější pro úspěšný energetický přenos.

Postup startování auta přes kabely

  1. Červený startovací kabel připojit ke kladnému pólu vybité baterie. Kladný pól je většinou označen symbolem +.
  2. Druhý konec červeného startovacího kabelu (+) připojit ke kladnému pólu dárcovské (nabité) baterie.
  3. Druhý kabel (většinou černé barvy) je potřeba připojit k zápornému pólu dárcovské (nabité) baterie. Záporný pól je většinou označen symbolem -.
  4.  Záporný (-) kabel se nepřipojuje na baterii vybitého automobilu, nýbrž přímo na kostru motoru a to co nejdál od baterie. Při dobíjení se uvolňuje vodík a při přeskočení jiskry může autobaterie ve velmi specifických podmínkách i explodovat.
  5. Dárcovské auto nastartovat a poté nastartovat také vybitý vůz.
  6. V ideálních podmínkách nechat obě auta pár minut běžet.
  7. Odpojit kabely v opačném pořadí (černý z kostry - černý ze záporného pólu dárcovského auta - červený z dárcovského auta - červený z vybitého auta).
  8. Vybitý vůz nevypínat - je vhodné ujet pár kilometrů, aby se akumulátor dostatečně dobil. Pro úplné dobití je potřeba ujet cca 80-100 km.

Nenechávejte auto startovat více než 10 sekund. V důsledku velkého energetického odběru se často svorky startovacích kabelu nadměrně zahřívají. Mezi jednotlivými pokusy je důležité nechávat dostatečné přestávky.

Zdroj info: Auto Zone.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články