PRÁCE 🧰

Jak nastartovat auto přes kabely? Přinášíme návod

14. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Startování auta v zimě

Nedaří se nastartovat auto, protože akumulátor mele z posledního? Nebo dokonce startérem ani neotočí? Nevadí, i tak můžete odjet, stačí mít jiné auto se zdravou baterkou a startovací kabely.

Jak nastartovat auto přes kabely?

Články na téma startovací kabely:

  1. Jak zapojit startovací kabely
  2. Návod na startování auta přes kabely - právě čtete
  3. Jak vybrat startovací kabely
  4. Jak použít startovací kabely
  5. Jaké startovací kabely vybrat?
  6. Startování auta přes kabely

Pokud to jinak nejde, nedá se nic dělat, připravte si druhé auto, které přistavte čelem k otevřené kapotě auta s mrtvou baterkou. Vypněte motor a otevřete kapotu. Nachystejte si startovací kabely a podívejte se dobře, kde je symbol kladný (+) a kde je záporný (-). Kabel s kladným pólem bývá obvykle červený, se záporným černý, ale nemusí to tak být vždy. Kabely zapojíme následovně:

1. Zapojte svorku kladného (+) kabelu ke kladnému pólu vybitého akumulátoru.

Startovací kabely v nabídkách e-shopů

2. Druhý konec kladného kabelu (+) zapojte na kladný pól zdravého akumulátoru.

3. Záporný kabel (-) zapojte k zápornému pólu nabité baterie.

4. Druhý konec záporného (-) kabelu zapojte na kostru vozu s vybitou baterií. Toto místo bývá označeno, případně je popsáno v návodu k vozu. Dočkáte se pravděpodobně pár malých jisker při připojování svorky, což je běžné, nelekejte se toho.

5. Nastartujte automobil, který má baterii v pořádku a nechejte motor běžet na volnoběh.

6. Pokuste se nastartovat i "mrtvé" auto. Pakliže to jde, problém je pro tuto chvíli vyřešen. Kabely můžete odpojit, ale přesně v opačném pořadí, než jste je zapojili (prostě postupujte od bodu čtyři nahoru).

Vůz s vybitou baterií tedy běží a bylo by dobré mu dopřát minimálně třicet minut, ale klidně třeba i hodinu jízdy, aby se akumulátor řádně dobil. Pokud ani to nepomůže a další den musíte opět startovat přes kabely, vyměňte baterii za novou.

Ohledně startovacích kabelů platí, že ty dražší nejsou automaticky lepší. Rozhodně na nich ale nešetřete, ty kvalitnější s větším průřezem snesou delší startování a vyšší proudy. Při výběru se můžete orientovat podle hmotnosti - čím těžší, tím větší průřez mají kabely. Dbejte však i na dostatečnou délku a kvalitu izolace. Doporučujeme je vozit v autě. Jsou vám k ničemu doma v garáži, když nemůžete odjet z parkoviště u obchoďáku.  

Zdroj médií: Flickr.

Podobné články