PRÁCE 🧰

Dezinfekce klimatizace auta - tři možnosti, které máte

28. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V útrobách klimatizace se nachází nebezpečí v podobně množících se bakterií a plísní. Ty pak při spuštění posádka celého vozu vdechuje, což se samozřejmě může negativně podepsat na jejím zdraví.

Dezinfekce klimatizace: jak na to a proč to dělat?

Články na téma dezinfekce klimatizace:

  1. Jak pomáhá generátor ozonu k důkladné dezinfekci auta?
  2. Dezinfekce klimatizace v autě
  3. Dezinfekce klimatizace: jak na to a proč to dělat? - právě čtete

Na místě je tedy otázka, zdali tomu lze nějak účinně zabránit. To samozřejmě možné je, a zničení všeho, co žije uvnitř klimatizace, lze dosáhnout hned několika způsoby.

1. Dezinfekce klimatizace auta pomocí dlouhé hadičky

K pěnovému čističi je vždy přibalena dlouhá hadička, která umožňuje aplikovat dezinfekční pěnu až přímo do výparníku, přes odpadovou kondenzační hadici klimatizace. Prostředek lze ale nastříkat i přímo do výdechů uvnitř vozidla. Poté již stačí jen zhruba 15 minut počkat, než pěna zahubí všechny bakterie a plísně a nakonec klimatizaci naplno zapnout. Před celou operací je dobré vyjmout kabinový filtr a po skončení ho nahradit novým.

2. Dezinfekce klimatizace sprejem

Toto řešení je prosté. Bombičku se sprejem prostě aktivujete a postavíte buď na kobereček ke spolujezdci nebo na loketní opěrku uprostřed vozidla, zapnete vnitřní cirkulaci, dáte klimatizaci na maximum a počkáte venku, dokud se celý sprej nevystříká. Pak necháte klimatizaci auta ještě asi 15 minut naplno běžet, dezinfekční aerosol se dostane do všech zákoutí, zničí většinu škodlivin a máte hotovo.

3. Dezinfekce klimatizace ozonemem

Výše uvedené prostředky doporučujeme používat na jaře a na podzim, tedy na začátku a na konci “klimovacího období”. Jednou za dva roky byste ale měli své auto svěřit profesionálům, kteří klimatizaci zkontrolují, provedou tlakovou zkoušku všech spojů, doplní chladicí médium a nakonec ji vydezinfikují pomocí speciálního přístroje, který produkuje ozon. Ten odstraní vše, co ohrožuje vaše zdraví, stejně tak jako nepříjemný zápach. Ceny těchto služeb začínají na cenách kolem pětistovky. Jedná se však o nejúčinnější formu čištění, která zahubí všechny bakterie a plísně v klimatizačním okruhu.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články