PRÁCE 🧰

Seřízení světlometů v domácích podmínkách. Lze to a jak na to?

1. 11. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dobře fungující a seřízené světlomety jsou základem pro jízdu nejen v noci. Ale zejména potmě je naprosto kruciální, aby byla světla správně seřízena a osvětlovala vozovku před vozem správným způsobem. 

Jak seřídit světlomety u vašeho automobilu

Články na téma oprava světlomětů:

  1. Seřízení světlometů v domácích podmínkách. Jak na to? - právě čtete
  2. Jak vyleštit přední světlomety u auta?
  3. Renovace světlometů: svépomocí nebo v servisu?
  4. Jak účinná je renovace světel pomocí brusného papíru a zubní pasty?

Neoslníš 

Stejně tak, jako je důležité správně vidět na cestu, je důležité i neoslňovat zbytečně protijedoucí vozidla. Když pomineme “dárečky”, kteří zapomínají přepínat z dálkových na tlumená, tak rozhodně není nijak výjimečné potkat řidiče, který oslňuje ostatní i ve dne. A právě proto je důležité mít světla správně seřízená. Jednoduše řečeno - aby nesvítila moc nahoru, ani dolů. 

Proti zdi 

Možnost alespoň základního seřízení nám poskytne třeba zeď v garáži. Postavíme automobil tak, aby byla jeho světla od zdi vzdálena zhruba půl metru. Důležité je mít správně nahuštěné pneumatiky, posadit někoho na sedadlo řidiče a fajnšmekři mohou mít z poloviny natankovanou nádrž. Všechny tyto věci totiž ovlivňují sklon vozidla a tedy i směr, kterým “pálí” světla. Přepínač sklonu světel nastavíme na hodnotu “0”.  

Ať je to trochu přes čáru 

Na zeď pak udělejte třeba tužkou čáru ve výšce odpovídající dolní hraně světel. Ta následně rozsviťte. Paprsek by měl dosahovat asi 5 centimetrů pod čáru. Pokud ne, můžete sklon upravit pomocí přepínače sklonu světel. Takové seřízení je ovšem pouze orientační, přesnější zvládnou v servisech vybavených regloskopem, což je přístroj na toto přímo určený. 

U některých netřeba 

Spousta dnešních vozů už má xenonová světla, která musejí mít automatické nastavení sklonu. To zajišťuje, že řidič takového auta nebude oslňovat protijedoucí vozidla ani, když třeba pojede třeba s plně naloženým kufrem a připojeným vozíkem. Taková světla není třeba jakkoliv nastavovat. 

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články