PRÁCE 🧰

Renovace světel automobilu, jaké máte možnosti?

7. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Průhledný polykarbonát světlometů je sice z výroby opatřen vrstvou, která ho chrání proti UV záření, ale ta se časem díky soli a dešti ztratí. U některých ojetin je potom vidět, že světla jsou jakoby matná a zažloutlá. To je má jednak negativní estetický efekt, ale zároveň to i snižuje výkon světlometu a mění způsob, jakým rozptyluje světlo.

Renovace světlometů: svépomocí nebo v servisu?

Renovace světlometů svépomocí doma

Je několik způsobů, jak toto řešit. Nejlevnější, je koupit si sadu na renovaci světlometů a vyhradit si na práci zhruba jedno dopoledne. Pomocí lešticích kotoučů, upnutích do vrtačky a použitých v přesně daném pořadí, lze docílit vzhledu, který by se dal označit “jako nový”.

Světlomet potom funguje opravdu jako kdysi a není problém poznat rozdíl hned při první jízdě potmě. Místo chabě a nejasně osvětlené vozovky má najednou před sebou řidič krásně nasvícenou silnici. Taková sada pro kutily, kteří disponují vrtačkou a pár hodinami času, se dá pořídit za ceny od zhruba 350 korun. Počítejte však s tím, že vrstvu ochrany proti UV záření si sami neobnovíte, proto bude nutné renovaci za pár let zopakovat.

Renovace světlometů v autoservisu

Ti, co si nevěří nebo se jim do leštění svépomocí zkrátka nechce, mohou tuto práci svěřit servisu. Tam si za to účtují ceny, začínající na zhruba 300 korunách za světlomet. Servisy kvalitnější, případně autorizované, jsou schopny zajistit i obnovení ochranné vrstvy proti UV záření. To však vyžaduje speciální lak, který se po nanesení musí nechat zapéct při určité teplotě. Tato procedura zvyšuje cenu, která se následně počítá spíše v tisícikorunách.

Koupě nových světlometů

Ano, ti co si svého plechového miláčka chtějí hýčkat ještě dlouho, by mohli zvážit raději pořízení a montáž nových světlometů. Je to pohodlnější cesta a dostanete světla skutečně nová a opatřená ochrannou vrstvou, která pár let vydrží. Mnohdy taková možnost vyjde dokonce levněji, než vyleštění a obnova ochranné UV vrstvy na starých světlech.

Zdroj médií: needpix.

Podobné články