PRÁCE 🧰

Renovace laku aneb jak opravit lak auta

28. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Provozem se na laku každého automobilu začne po pár letech objevovat tu tam nějaký škrábaneček, ťukanec od kamínku, případně stopy po kartáčích z myčky. Je dobré tedy zauvažovat o renovaci laku. Ty, co se rozhodnout tyto stopy odstranit svépomocí musíme dopředu upozornit, že neopatrným postupem lze napáchat více škody, než užitku.

Renovace laku auta: Na co si dát pozor

Články na téma údržba a oprava autolaku:

  1. Oprava škrábanců na autě
  2. Renovace laku auta: Na co si dát pozor - právě čtete
  3. Jak vyleštit lak na autě
  4. Odstraňovače škrábanců na karoserii

Sada na renovaci laku

Nejlevnější sady, určené k oživení laku, se pohybují v cenách kolem zhruba dvou tisíc korun. Samostatné kotouče, pasty a krémy se potom dají sehnat za pár stovek. Pokud se s leštěním nechcete “babrat” ručně, doporučujeme pořízení orbitální leštičky, do které se kotouč uchytí a ta odvede většinu práce za vás.

Čištění auta je zásadní

Před započetím leštění je ale třeba povrch vozidla důkladně očistit a umýt. A když říkáme, že důkladně, tak tím myslíme skutečně dokonale. Jakákoliv nečistota, která se pod lešticí kotouč dostane, funguje jako abrazivo a škrábance spíše přibudou, než aby se ztrácely.

Opravné laky na auto se liší

Každý výrobce má svoji “recepturu” laku a tedy odlišnou vrstvu i tvrdost. Obojí je dobré si dopředu zjistit a podle toho zvolit pracovní postup. Některé přípravy jsou totiž vhodnější na měkčí a jiné na tvrdé laky. Pro veterány, případně starší ojetiny je někdy lepší kompletní vícestupňová renovace. Tu lze provést jen obvykle maximálně dvakrát až třikrát, protože při ní vždy dojde ke ztenčení vrstvy laku. Takovou záležitost je lepší svěřit do rukou specializované firmě.

Renovace laku auta od odborníků

Dnes existuje spousta odborníků, kteří vám za patřičný obnos zrenovují lak skutečně k nepoznání. Cena takové práce se odvíjí od stupně poškození a zašlosti. Celkově tak lze počítat s obnosem zhruba 5 – 10 000 korun, bližší částku se obvykle dozvíte, když s autem přímo přijedete a lze se tedy bavit konkrétněji.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články