PRÁCE 🧰

Oprava auta svépomocí: Nejčastější chyby motoristů

14. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Občas se může na autě něco pokazit. Následně nastane otázka, jak to opravit? Řada lidí využije možnosti problém vyřešit doma, protože nechce utrácet peníze v autoservisech, avšak ne vždy se jeví tato volba jako ta správná. Zejména v případech, kdy jste to nikdy nedělali. Video z YouTube z vás mechanika jaksi neudělá.

Domácí oprava auta, jaké jsou nejčastější chyby?

Nepouštějte se do něčeho, čemu nerozumíte

Sice se často o Češích říká, že mají zlaté ručičky, ale to neplatí v případech, kdy neví, co dělat a jen to zkouší - protože potřebují ušetřit. Občas je ale dobré pustit korunu navíc, než rozvrtat něco, čemu nerozumíte a ve finále zaplatit mnohem víc peněz, než kdybyste auto odvezli do autoservisu už na začátku - to se týká zejména nových moderních automobilů.

Zatímco si před 50 lety člověk udělal vše na autě prakticky sám, dnes už je doba trochu jinde. Vliv na to má také modernizace automobilů, a tak je kolikrát problém vyměnit i obyčejnou žárovku v předním světle. Dnes se podíváme na nejčastější chyby, které nás trápí při domácích opravách a stejně si nedáme říct a děláme je stále dokola.

1. Výměna autobaterie

Úkon se jeví tařka jako banální - tedy budeme-li počítat, že se výměna autobaterie bude týkat starších vozů, které ještě neznají start-stop. U hodně starších typů vozů se asi nemáte čeho bát. Ve většině případů se výměna autobaterie podaří na jedničku a vymůžete trajdat z vesela zase dál.

Problém ale nastává už u novějších vozů, ale pozor novější i ve smyslu deset let stará auta. Taková auta disponují známým start-stop systémem, takže výměna baterie je o něco složitější a většinou i auta bez něj potřebují nastavit baterii přes počítač. Takže pokud se vám baterie podaří vyměnit, ale problém se nevyřešil, je třeba zajet do autoservisu. Jistota je jistota.

2. Lepící páska pro všechny účely

Nenápadná šedá lepivá věc jistě už zachránila spoustu strojů, aby se na věčné časy nerozpadly a navíc ji koupíte za pár korun. To ale neznamená, že vám udrží pohromadě vašeho plechového miláčka. Občas se může stát, že při dopravní nehodě něco upadne, a tak se to provizorně přilepí - zalepí, avšak tento krok není dlouhotrvající a hlavně by ani neměl být.

Ostatně s přilepeným kusem nárazníku těžko projdete úspěšně technickou, stejně tak s přilepeným bočním zrcátkem, které vám někdo urval na parkovišti. Je na místě se zamyslet, zda by přeci jen nebylo lepší, si nechat auto opravit v autoservisu. Bude to stát sice pár tisíc, ale už nebudete muset po městě jezdit jako ostuda - pokud to tedy není záměr vybočovat ze všední šedi.

3. Výměna tlumičů

Nedoporučujeme dělat doma, přesto se o to někteří lidé stále snaží. Výměna tlumičů není lehký úkol a navíc k tomu potřebujete už trochu víc než jen zlaté ruce. Nemyslete si, nastudování online návodů vám také zrovna moc nepomůže, pokud doma nemáte potřebnou techniku a pokud úkon budete dělat poprvé v životě. Nejčastěji se stává, že po domácím zásahu na tlumiče je jízda poněkud zvláštní.

Pokud se auto houpe ze strany na stranu, pak je někde problém a zřejmě jste provedli špatně geometrii a vyrovnání kol. Navíc u moderních aut už není tak jednoduché se k tlumičům dostat, proto raději práci nechte na odbornících, kteří navíc zkontrolují stav ostatních souvisejících součástek a případně je vymění - určitě doma nemáte sklad s potřebnými věcmi, že? Pokud namítáte, že nic vyměňovat nepotřebujete, pak se byste měli mít na paměti, že opotřebované součástky výrazně zkracují životnost tlumičů. Z toho plyne, proč platit dvakrát, když můžete jen jednou?

4. Elektronika v palubním počítači

Hodiny jste sledovali různá videa na internetu, abyste si dostatečně nastudovali, jak vyřešit problém svítících kontrolek a upozornění? Navíc kolega z práce to zvládl raz dva, tak proč byste to neměli zvládnout i vy? Ruku na srdce, opravdu se chcete pouštět do něčeho, co s jistotou nevyřešíte? Mechanici potvrzují, že k nim přicházejí lidé, kteří z banálního problému udělali deset dalších - často mnohem závažnějších. A to jen díky neodbornému šťourání se v elektronice. Do tohoto úkonu se tedy pouštějte jen v případě, že jste to už někdy dělali na stejném typu automobilu, ale ani to nemusí být zárukou, že se z vás stal král elektroniky.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články