PRÁCE 🧰

Pokuta za jízdu s prasklým čelním sklem a jak ji předejít pomocí sady na opravu autoskla

17. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nejen odletující kamínky od kol jsou příčinou mnoha poškození, v podobě poškozeného laku na kapotě nebo v horším případě přistane jeden z předmětů na vašem předním skle a udělá v něm prasklinu. Jak opravit prasklinu na čelním skle automobilu a zvládnete to svépomocí?

Sada na opravu autoskla a pokuta za prasklé čelní sklo

Prasklé čelní sklo a pokuta

A co nám říká zákon o poškození čelních skel? Dle zákona nesmí být prasklina na čelním skle ve 30 centimetrovém pásu před volantem. Jedná se o místo, jehož spodní strana se nachází 30 cm od dolní části a horní strana 30 cm od horní části čelního skla, dále levá boční strana se nachází 15 cm od bočního sloupku a pravá strana 15 cm od středu čelního skla. V případě hvězdicové praskliny činí povolený průměr praskliny maximálně 25 mm. Pokud prasklina zasahuje do zmíněného pásma, nelze sklo opravit ale musí být vyměněno. Pokuta za prasklé čelní sklo může být ve správním řízení až 10 tisíc korun a 5 trestných bodů. Dle zákona tato sankce hrozí v okamžiku, kdy je prasknuté nebo poškozené místo v dosahu stěračů.

Sada na opravu autoskla

Málokdo se pak udrží a s vidinou velkého výdaje pak častuje, jak řidiče vozu před sebou, tak silničáře. Co když ale situace není tak tragická, jak se na první pohled zdá? První možností jsou sady na opravu autoskla, které seženete v řádech stokorun. Součástí těchto sad je těsnění, nástavec, stříkačka a speciální lepidlo na bázi pryskyřice. Doporučujeme si k sadě vzít na pomoc třeba zalamovací nožík, který vám pomůže hned v úvodní fázi.

Svépomocná oprava autoskla pomocí sady

Jako první musíte z praskliny odstranit přebytečné kousky skla, ale tak abychom nerozšířili prasklinu ještě více. Stačí tedy jemně přejet nožíkem po vrypu od kamínku. Dále si připravíte speciální těsnění s otvorem uprostřed, kdy ve středu otvoru musíte mít onu prasklinu. Pak těsnění přejedete prstem, abyste se ujistili, že spoj bude dostatečně nepropustný.

Dále pak použijete speciální nástavec, který přiložíte na těsnění. Do nástavce pak nalejete 2/3 lepidla, které naleznete v balení a připojíte stříkačku. Vytažením stříkačky vytvoříte podtlak, a zároveň zlehka poklepete na sklo, abyste dostali ven přebytečné množství vzduchu. Takto necháte soupravu 10 minut působit, a po této době stříkačku zase stlačíte, abyste lepidlo dostali do celé praskliny.

Po 20 minutách pak soupravu ze skla úplně sejmete a použijete nožík pro odstranění přebytečného lepidla. Zbývá vám už jen polít místo zbývajícím lepidlem a zahladit. Postup je velice jednoduchý a ačkoliv může být použití u jednotlivých přípravků různé, princip je u všech sad v podstatě stejný. Po aplikaci opravné sady na autosklo vám pak zbyde na okně přehlédnutelný důlek. Výsledek je více než uspokojivý. Jedinou limitací takové sady jsou pak rozměry praskliny, kdy velké už touto opravnou sadou na autosklo neopravíte. Podobné sady používají také profesionálové, kteří si dovedou poradit i se složitějšími případy a většími prasklinami, ty ale stojí řádově desetitisíce korun.

Zdroj info: Zákony pro lidi, Sada na opravu autoskla.
Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články