PRÁCE 🧰

Dopravní nehody motorkářů aneb Na co si dát pozor?

18. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Je léto a na silnicích začíná přibývat motorkářů. Někteří jezdí podle pravidel, jiní rádi hazardují nejen se svým životem. Svobodná jízda s větrem v zádech s sebou nese ale i určitou dávku zodpovědnosti a pokory ke stroji, který se řídí.

Dopravní nehody se nevyhýbají ani motorkářům. Na co si dávat pozor?

Na motorce lze snadno přecenit síly. Pokud není motorkář vyježděný, může se snadno stát, že při vysoké rychlosti a nečekané události na vozovce, nebude vědět, jak adekvátně reagovat - neštěstí je na světě. Nehody motorkářů jsou v Česku časté. Statistiky uvádějí, že ještě před dvěma lety se motorkáři stali obětí každé šesté dopravní nehody.

Jak předcházet dopravní nehodě motorkáře

Když se vybourá člověk v autě, většinou to odnesou jen plechy. Pokud se stane dopravní nehoda motorkáři, je to mnohem vážnější, neboť motorkáře nechrání žádná pevná konstrukce ani bezpečnostní systémy jako u aut. Kvalitní motorkářské oblečení včetně helmy je základem pro každou jízdu. Motorka také musí mít platnou zelenou kartu.

Na silnicích nejsou jen motorkáři, ale také auta. To může kolikrát činit velký problém. Někteří řidiči nikdy na motorce neseděli, a tak jim může unikat pár detailů, které jsou ale ve své podstatě velmi důležité. Například to, že motorka dokáže neuvěřitelně rychle zrychlit.

Velmi snadno se může stát, že při odbočování auto nestihne opustit včas pruh - přestože si řidič myslel, že to v pohodě stihne a motorka kdyžtak přibrzdí - bohužel v těchto případech může motorkář skončit špatně. Brzdit při vysoké rychlosti na krátkou vzdálenost také není úplně jednoduché, a to si často řidiči neuvědomují.

Nebezpečné je také přehlédnutí motorky, buď v "A" sloupku, který je u některých aut velmi široký a nebo ji člověk snadno přehlédne jen tak - přeci jen motorka je vůči autu malá. Proto je důležité se důkladně rozhlédnout na obě strany například při odbočování v křižovatce, aby se předešlo ošklivým nehodám.

Může se také stát, že řidiči neví, jak správně reagovat na motorkáře. Pokud zaregistrujete, že vás předjíždí, není nic snazšího, než se autem pohnout ke krajnici, aby měl motorkář prostor. Kolikrát vám poděkuje zvednutím nohy. Je to maličkost, kterou může udělat v provozu každý řidič. Naopak při předjíždění motorky byste se měli chovat tak, jako by se jednalo o auto - zbytečně k nim nenajíždějte moc blízko.

Zodpovědný přístup motorkáře

Sami motorkáři by si také měli dávat pozor. Při rychlé jízdě na silném stroji se snadno zapomínají dopravní pravidla a rychlostní limity, které samozřejmě platí i pro ně. Věděli jste, že brzdná dráha je u motorky delší než u auta? Jde zhruba o 15 % delší úsek. Kvůli tomu by si motorkáři měli udržovat větší rozestup od aut a to samé dodržovat při předjíždění.

Nepřiměřeně rychlá jízda, pocit volnosti, vypnutí myšlenek nebo překonávání vlastních hranic a možností, může být sice vzrušující, ale pokud se stane něco nepředpokládaného a motorkář nedokáže správně a rychle zareagovat, může si právě tuhle chvíli, vyčítat do konce života.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články