PRÁCE 🧰

Zelená karta se mění nově na bílou kartu

1. 6. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Zelená karta odjakživa prokazovala, že má řidič na autě povinné ručení - tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Nyní se po dekádě let mění jeho barva ze zelené na bílou. Ostatně k tomuto kroku nepřišla česká vláda, nýbrž se na tom dohodly státy Evropského hospodářského prostoru . Co to ale pro řidiče znamená?

Od 1. července začne platit chystaná změna barev "zelené" karty, tak jak ji doteď nazýváme. Dle evropské mezinárodní smlouvy budou moci pojišťovny vydávat tento dokument na bílém papíře. Některé země se ale rozhodly, že změnu barvy karty neprovedou, a tak budou stále ve všech smluvních státech platit obě barevné varianty.

V budoucnu bychom mohli očekávat, že se systém karet zruší a zdigitalizuje. Ostatně bylo by jednodušší, kdyby policista při kontrole sám už našel v systému, zda-li vůz má povinné ručení nebo ne. Někdy se totiž může stát, že si řidiči zapomenou do auta dát novou platnou kartu a nebo ji prostě ztratí. Pokud ji vozí v autě na místě, kde lze snadno vypadnout nebo si člověk nevšimne, že ji vyhodí spolu s ostatními papíry. Pak je problém na světě, pokud na to ještě dotyčný zapomene, mohl by se při následné policejní kontrole divit.

Pokud máte ve voze zelenou barvu karty, tak se nemusíte bát, že by vám přestala prvním prázdninovým dnem platit. Zelené karty dojedou svou účinnost a následně vám pojišťovna vydá už bílou kartu. Je ale možné, že vám bude vystavena nová karta na zeleném papíře, ani v tomto případě se nemusíte bát, protože pojišťovny jednoduše budou spotřebovávat své zásoby zeleného papíru - odhad je několik měsíců, než najedou na bílý papír.

V zákoně č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti za škodu je výslovně stanoven název "Zelená karta". Jakmile doběhne oběh zeleného papíru a začne se ve většině případech užívat už bílý papír, bude provedena i zákonná změna názvu karty. Jestli za rok budeme říkat kartě - Bílá karta, je zatím nejisté, protože o budoucím názvu karty se zatím nerozhodlo. Prozatím to stále bude "Zelená karta" i když na bílém papíře.

Bílá barva karty bude praktická i v případě, že řidič požádá pojišťovnu o zaslání dokladu elektronickou formou na email. Do této doby musel mít takový řidič barevnou tiskárnu, aby si dokument mohl vytisknout v zelené podobě. Po zavedení změny bude ale vše jednodušší a řidiči si tak budou moci vytisknout dokument i na černobílé tiskárně, a to bez postihu.

Zelená/Bílá karta bude nadále platit ve státech Evropského hospodářského prostoru, a to tedy: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko a pro účely zelenokaretního systému i Švýcarsko . Dále se do toho zahrnují státy, které jsou uvedeny na seznamu Ministerstva financí. Jedná se o tyto státy: Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Monako, San Marino, Severní Makedonie, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán. 

Jsou ale země, kde vám bílá karta nebude platit - může se jednat o země, které nemají pojišťvny zahrnuté do seznamů. Pokud tak pojedete do země, která neuznává bílou kartu, musíte si na hranicích koupit "hraniční pojištění". Například pojišťovna AXA vylučuje ze seznamu Írán, Izrael, Maroko a Tunisko - v těchto zemí, pokud tam pojedete svým autem, vám nebude platit bílá karta. Vždy se tedy ujistěte, buď na kartě - nebo u své pojišťovny, zdali daná země akceptuje bílou kartu nebo ne.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články