PRÁCE 🧰

Zelená karta v roce 2024: Od kdy ji nemusíte mít u sebe?

1. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Zelená karta v průběhu let změnila barvu a už nějakou dobu funguje v digitální podobě. Od příštího roku čeká tenhle dokument další změna. Nově už ji totiž nebudete muset vozit v autě ani se jí prokazovat v mobilu. I přes výše uvedené ale nedoporučujeme dokument z vozidla vyndávat.

Zelená karta a rok 2024: Jaké změny přinese?

Co je to zelená karta?

Hned v úvodu doplníme, že zelená karta je mezinárodní osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinném ručení). Na zelené kartě musí být uvedeny následující údaje:

  • Název: Mezinárodní automobilová pojišťovací karta
  • Údaje o vozidle (SPZ, model)
  • Datum platnosti zelené karty
  • Územní platnost
  • Detaily o asistenční službě

Kde všude zelená karta platí? Kompletní seznam států jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Zelená karta v autě už fyzicky být nějakou dobu nemusí

Zelená karta byla v posledních letech vydávána jako černobílý dokument (bílý podklad, černé písmo) buď v listinné, nebo v elektronické podobě. Právě zmíněná digitalizace umožnila prokázat se při namátkové kontrole zelenou kartou online třeba v chytrém mobilním telefonu nebo tabletu, či notebooku. Pojišťovny ji většinou svým klientům zasílaly na e-mail, případně ji řidiči našli přímo v aplikaci vybrané pojišťovny.

Změna týkající se zelené karty v roce 2024

Od nového roku si řidiči budou muset zvykat na řadu změn. Novelou totiž prošel zákon týkající se nejen bodového systému, ale také povinného ručení. Jednou z nich jsou nejen vyšší zákonné limity, ale také změna týkající se povinnosti mít u sebe zelenou kartu, coby osvědčení o platném povinném ručení.

Nově už řidiči u sebe nebudou muset mít zelenou kartu v elektronické ani listinné podobě. Policisté totiž budou mít přístup do online databáze České kanceláře pojistitelů, kde si platnost sami ověří.

Měli byste vědět: Zatímco některé zdroje tvrdí, že povinnost vozit s sebou (alespoň vyfocenou) zelenou kartu se zruší již od 1. ledna příštího roku, jiné zdroje hovoří o 1. červenci 2024. Nový zákon by měl totiž platit od 23. prosince 2023 s tím, že přechod na online systém výměny dat a s tím související zrušení zelené karty pro vnitrostátní účely by měl být realizován po uplynutí šestiměsíčního přechodného období, tedy 1. července 2024.

Zelenou kartu u sebe mějte alespoň online

S ohledem na výše uvedené informace je potřeba doplnit, že změna týkající se povinnosti mít u sebe zelenou kartu se vztahuje pouze na Českou republiku. Pokud tedy vyrážíte do zahraničí, zelenou kartu připravenou ke stažení mějte alespoň v mobilu, aplikaci pojišťovny nebo na e-mailu!

A pokud ji vozíte fyzicky v autě, ani po zmíněné změně ji z vozidla nevyndávejte. Pokud totiž způsobíte nehodu, musíte se platným dokumentem prokázat druhému řidiči, který s vámi sepíše potřebný protokol pro pojišťovnu.

V případě, že u sebe zelenou kartu mít nebudete, je jedinou možností, jak po nehodě zkontrolovat, že je vůz zákonně pojištěn, návštěva webu České kanceláře pojistitelů, což je v dané situaci zbytečně zdlouhavé a stresující.

Praktický tip závěrem: I přes výše uvedené změny nezapomeňte kontrolovat platnost zelené karty. Pokud policie při namátkové kontrole zjistí, že nemáte platné povinné ručení, může se pokuta ve správním řízení vyšplhat až na 50 000 Kč. Další sankce na vás potom uvalí Česká kancelář pojistitelů.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články