PRÁCE 🧰

Jaký je předepsaný obsah autolékárničky v roce 2024?

24. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Autolékárnička je součástí povinné výbavy auta a její složení se čas od času mění. Jaký je schválený obsah autolékárničky pro rok 2024 a jak je to s její exspirací?

Co všechno musí obsahovat autolékárnička v roce 2024?

Autolékárnička je od roku 2018 chudší

Aktuální složení autolékárničky upravuje vyhláška č. 206/2018 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění vyhlášky č. 235/2017 Sb., která zároveň rozlišuje druh autolékárniček podle kategorie vozidel.

Požadavky na obsah autolékárničky pro osobní automobily, nákladní automobily a dodávky (kategorie I.) se postupně zmírňují. Po roce 2018 už například autolékárnička nemusí obsahovat roušku, trojcípý šátek nebo náplast s polštářkem. Rovněž ji lze ponechat v autě, i když vypršela její exspirace, tedy lhůta platnosti.

Měli byste vědět: Autolékárnička bývá jednou z nejčastěji kontrolovaných prvků při namátkové silniční kontrole. Pokud neobsahuje vše potřebné, může si řidič „vykoledovat“ pokutu až 2 000 Kč.

Povinný obsah autolékárničky pro rok 2024

Také v roce 2024 zůstává obsah autolékárničky totožný s tím, na který jste byli zvyklí v roce 2023. Pro lepší přehlednost ale raději uvedeme, že schválený obsah autolékárničky zahrnuje:

  • 3 kusy hotového obvazu s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 3 kusy hotového obvazu s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 1 náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)
  • 1 škrtící pryžové obinadlo (60 x 1250 mm)
  • 1 chirurgické pryžové (latexové) rukavice v obalu
  • Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (délka nejméně 14 cm)
  • Izotermickou fólii (min. rozměr 200 x 140 cm)

Exspiraci už řešit nemusíte

Zatímco dříve bylo potřeba kontrolovat platnost (exspiraci) autolékárničky, dnes už se touto informací nemusíte zabývat. Pokud je obsah autolékárničky kompletní, čistý a obaly jsou neporušené, můžete ji používat i po době exspirace. Ta činí zpravidla čtyři roky. Pokud ovšem v autolékárničce něco chybí, je potřeba chybějící položku co nejdříve doplnit, případně pořídit autolékárničku novou.

Kde a jakou autolékárničku koupit?

Autolékárničku pořídíte ve všech lékárnách, specializovaných e-shopech, ale i běžných kamenných prodejnách s automobilovým vybavením, či na čerpacích stanicích. Cena autolékárničky se obvykle pohybuje okolo 130 – 500 Kč.

A jakou autolékárničku vybrat z hlediska její funkčnosti? Namísto plastových krabiček, které se v případě nouzové situace hůře otevírají, volte spíše textilní autolékárničky. Ty jsou nejen skladnější, ale také se do nich snáze dostanete.

Praktický tip závěrem: Před umístěním autolékárničky do auta (dejte si ji někam, kde ji budete mít v případě potřeby ihned po ruce) odstraňte případnou plastovou pojistku, která se většinou nachází u autolékárniček se zipem.

Zdroj info: Vyhláška č. 206/2018 Sb..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články