PRÁCE 🧰

Životnost autolékárničky není nekonečná, hlídejte si expiraci jednotlivých artiklů v ní

7. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Lékárnička patří do nepostradatelné výbavy vozu. Avšak i ona má určitou expiraci, kterou je třeba hlídat. Samozřejmě, že i v nejvyšší nouzi byste s jejím obsahem raněné ošetřili, ale jistota je jistota. 

Platnost autolékárničky

Lékárnička je zahrnuta do povinné výbavy auta. Už dva roky ale neplatí, že byste za prošlou lékárničku dostali nějaký postih - tím se uleví řadě řidičů, kteří si stále museli hlídat, jestli jejich neporušená lékárnička má ještě čas, než projde. Navíc dřív při policejní kontrole hrozila pokuta, v případě, že by řidič měl v autě prošlou lékárničku.

Prošlá ano, ale s podmínkou

Aby to ale platilo, má to jednu zásadní podmínku. Lékárnička po expiraci projde jen v případě, že se v ní nachází neporušený a čistý obsah. Pokud se stane, že nějaký artikl z ní použijete, pak věc nezapomeňte doplnit a sledovat expiraci i ostatních prvků v lékárničce. Vše se samozřejmě dá vyřešit zcela jednoduše, a to koupí nové autolékárničky.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Co musí lékárnička obsahovat?

Přesné znění obsahu stanovuje vyhláška 206/2018 Sb.: "Obsah lékárničky se ukládá do samostatného pouzdra. Součásti obsahu lékárničky musí být neporušené, vizuálně v pořádku a nesmí vykazovat známky znečištění či jiného znehodnocení. Lékárnička se ve vozidle ukládá v takovém prostoru, aby na ni nemohlo dopadat přímé sluneční záření. Úložný prostor pro lékárničku musí být suchý a čistý a musí být snadno přístupný. Ve vozidle pro hromadnou přepravu cestujících se lékárnička umisťuje na označeném a přístupném místě v prostoru vozidla určeném pro cestující."

Povinným obsahem záchranné krabičky jsou od roku 2018 tyto věci:

  • obvaz hotový s jedním polštářkem (3x)
  • obvaz hotový se dvěma polštářky (3x)
  • rukavice (doporučují se opravdu kvalitní zdravotnické)
  • nůžky
  • isotermická fólie
  • náplast hladká cívka
  • obinadlo škrtící pryžové

Avšak na dnešní kovidové poměry se hodí přibalit do lékárničky i roušku, protože člověk nikdy neví - nicméně rouška není povinnou výbavou lékárničky, je to spíše naše doporučení.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články