PRÁCE 🧰

Kauza autolékárnička: Zajímavosti, které jste o ní možná nevěděli

10. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Upozorňovat na to, že autolékárnička patří do povinné výbavy řidiče, je asi krajně zbytečné. Jak ji správně v autě převážet a co dělat s tou starou? Odpovědi na tyhle a spoustu dalších zapeklitých otázek budou součástí následujících řádků.

Autolékárnička a věci, které jste o ní možná nevěděli

Autolékárnička: Obsah upravuje vyhláška

Podle vyhlášky č. 206/2018 Sb. musí současná lékárnička obsahovat celkem jedenáct kusů povinného zdravotnického materiálu – 3 hotové obvazy s jedním polštářkem, 3 hotové obvazy se 2 polštářky, škrtící pryžové obinadlo, hladkou náplast na cívce, rukavice, nůžky a izotermickou fólii.

Měli byste vědět: Pokuta za nekompletní nebo chybějící autolékárničku může být 500 Kč až 2 000 Kč.

Nad rámec zákonného minima

Lékárničku můžete samozřejmě doplnit o jakoukoliv další zdravotnickou pomůcku, léky nebo další předměty, které se vám mohou na cestách hodit. Výše zmíněný seznam je ovšem nezbytným a zákonem předepsaným minimem. Kromě klasických autolékárniček už můžete pořídit i lékárničky, které budou obsahovat další zdravotnické produkty, nebo i návod, jak poskytnout první pomoc.

Autolékárnička a věci, které jste o ní možná nevěděli

Na místě záleží

Na rozdíl od toho, co tvoří obsah autolékárničky, není nikde předepsáno, kam musíte pečlivě vybavenou autolékárničku umístit. Podmínkou však je, aby byla na snadno přístupném, suchém a čistém místě, které bude chráněno před slunečním zářením. Vozit ji proto můžete nejen v prostoru pro cestující, ale taky v kufru. Tady však dávejte pozor na to, abyste ji nezaházeli zavazadly nebo prázdnými taškami.

Lékárničku po zakoupení otevřete

Taky vozíte lékárničku ještě v původním obalu? Děláte chybu! V případě dopravní nehody se vám totiž pravděpodobně rozklepou ruce a zpanikaříte. Následné otevírání plastových krabiček nebo zipů, které mají na sobě ještě původní pojistku, se může v daný okamžik proměnit v nadlidský úkon. A každá sekunda je v případě poskytnutí první pomoci neskutečně cenná.

Autolékárnička a věci, které jste o ní možná nevěděli

Textilní lékárničky jsou ideální

Pokud už autolékárničku v autě máte, zbavte ji původního obalu. V případě, že jste pořídili tu s textilní se zipem, překontrolujte, jestli není u zipu malá plastová pojistka. Tu případně odstřihněte a autolékárničku uložte na dobře dostupné místo. V případě, že autolékárničku vybíráte v obchodě, namísto plastových krabiček, které se v případě nouzové situace hůře otevírají, volte ty textilní. Jsou nejen skladnější, ale také se do nich snáze dostanete.

Mohlo by vás zajímat: Nově pořízená autolékárnička má dobu exspirace 4 roky. Už ale neplatí, že byste museli celou autolékárničku po tomto datu vyhodit. Pokud je obsah autolékárničky čistý, obaly neporušené, můžete ji používat i po době exspirace. Pokud něco chybí, musíte to do autolékárničky co nejdříve doplnit.

Starou lékárničku pošlete do útulku nebo Afriky

Starou nebo neúplnou lékárničku nevyhazujte! Její zbývající obsah totiž využijí nejen nejrůznější útulky a depozita, ale také společnosti, které poskytují humanitární pomoc v zahraničí. Kontaktovat můžete nejen spolky a útulky ve vašem okolí, ale také nejrůznější sdružení, která se na humanitární pomoc specializují. Starou autolékárničku následně zašlete poštou nebo ji předáte kurýrovi na předem dohodnutém místě.

Zdroj info: ADRA, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, vyhláška č. 206/2018 Sb..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články