PRÁCE 🧰

Co má obsahovat autolékárnička pro rok 2021?

15. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Obsah autolékárničky se již pár let prakticky nemění. Pojďme si však připomenout, co vše v ní musíte mít a na co rozhodně nezapomenout.

Co má obsahovat autolékárnička pro rok 2021?

Autolékárnička je součást povinné výbavy, tudíž je potřeba ji mít v autě stále. Je možné vlastnit i prošlou lékárničku bez toho, aby vás čekal nějaký postih. Je však důležité, abyste si hlídali expirační dobu jednotlivých prvků. Pokud z lékárničky něco vytáhnete je důležité chybějící součást zpět dokoupit, případně koupit celou lékárničku. Novou seženete v jakémkoliv auto-moto obchodě, na vybraných benzinových stanicích, ale také v supermarketu. Přičemž cena autolékárničky se pohybuje od 99 korun až po 500 korun.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Co musí obsahovat autolékárnička?

1. 10. 2018 došlo ke změně vybavení autolékárničky, tento nový obsah je dán vyhláškou 206/2018 Sb.: "Obsah lékárničky se ukládá do samostatného pouzdra. Součásti obsahu lékárničky musí být neporušené, vizuálně v pořádku a nesmí vykazovat známky znečištění či jiného znehodnocení. Lékárnička se ve vozidle ukládá v takovém prostoru, aby na ni nemohlo dopadat přímé sluneční záření. Úložný prostor pro lékárničku musí být suchý a čistý a musí být snadno přístupný. Ve vozidle pro hromadnou přepravu cestujících se lékárnička umisťuje na označeném a přístupném místě v prostoru vozidla určeném pro cestující."

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že v nové autolékárničce už není nutné vozit trojcípý šátek, plastovou roušku a náplast s polštářkem.

Jaké je tedy složení autolékárničky v roce 2020?

  • obvaz hotový s jedním polštářkem: 3 ks,
  • obvaz hotový se dvěma polštářky: 3 ks,
  • náplast hladká cívka: 1 ks (velikost 2,5 cm×5 m, min. lepivost 7 N/25 mm),
  • obinadlo škrticí pryžové: 1 ks,
  • rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu: 1 ks,
  • isotermická fólie,
  • nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty.

Proč je důležité vlastnit autolékárničku?

Složení autolékárničky je přesně specifikováno, v případě nekompletnosti vám hrozí nejen pokuta (od 500 korun do 2000 korun) od příslušníků policie, ale taktéž tím ohrožujete váš život či zdraví ostatních. Autolékárnička musí být umístěna na tmavém místě tam, kde je snadno dostupná. 

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články