PRÁCE 🧰

Povinná výbava do auta

27. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Povinná výbava je součástí každého automobilu. Řidič by si tak měl čas od času zkontrolovat, jestli má vše, co potřebuje. Pokud by ho zastavila policie při namátkové kontrole a výbavu neměl, čeká ho pokuta.

Povinná výbava auta

Dobrá zpráva pro všechny motoristy je, že ani letos se obsah povinné výbavy auta nezměnil. Vše tak zůstává při starém. Nicméně, pojďme si připomenout, co vše do této výbavy patří a co byste mohli zahrnout do té doporučené.

Co patří do povinné výbavy v autě

Vždy se bude jednat o autolékárničku, jejíž obsah jsme si přiblížili už v jiném článku. Nicméně čas od času její obsah zkontrolujte a zejména v případech, kdy jste z ní něco použili, je na místě tuto věc doplnit. Dalším prvkem je reflexní vesta, která je u nás povinná pouze pro řidiče - mějte ji vždy po ruce. V autě byste měli mít rovněž výstražný trojúhelník, který je nutné vytáhnout vždy, když budete mít vy nebo někdo jiný na komunikaci nějaký problém. Trojúhelník se umisťuje za auto na okraj vozovky ve vzdálenosti přibližně 50 metrů a v případě dálnice 100 metrů. A jako poslední je to rezervní pneumatika nebo alespoň lepicí sada.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Jestliže nebudete mít povinnou výbavu v autě v pořádku, můžete dostat pokutu ve výši až 2000 korun.

Co patří do doporučené výbavy

Doporučená výbava je taková, která se vám možná v některých případech bude na cestách hodit. Například vůz můžete vybavit reflexními vestami pro celou posádku - je to bezpečnější, když se stane nějaká nečekaná událost na silnici, je žádoucí, aby každý z členů posádky byl vidět, zejména v noci nebo mlze. Navíc v některých zemích EU je to povinné. Někomu se budou hodit i startovací kabely.

Reflexní vesty pro motoristy v nabídkách e-shopů

Pro dlouhé cesty nebo nekonečné kolony se hodí mít v autě lahev vody, protože dehydrovaný člověk velmi brzy ztrácí pozornost a je náchylnější k dělání chyb. Což za volantem může vyjít hodně draho. V zimním období nezapomeňte na škrabku. Kreditní karta ke škrábání ledu z čelního skla není tou nejlepší variantou. Pokud jste častým návštěvníkem hor, pak určitě nezapomeňte na sněhové řetězy. A občas se může hodit i tažné lano, případně hasicí přístroj (u nás je povinný pro autobusy a sanitní vozy). I ten dokáže zachránit od katastrofy.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články