PRÁCE 🧰

Jaká je povinná výbava automobilu v roce 2022?

1. 4. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, co všechno musíte mít v povinné výbavě automobilu v roce 2022? Dnes se podíváme na kompletní seznam vybavení, které ve svém autě musíte vozit a v případě nutnosti použít.

Povinná výbava automobilu 2022

Autolékárnička

Nejdůležitější povinná výbava vozidla je rozhodně autolékárnička. Taková autolékárnička má předem daný seznam věci, které v ní musíte mít. Některé tyto věci však mají danou nějakou životnost. Proto není od věci ji občas zkontrolovat.

Obsah autolékárničky se v posledních letech trochu pozměnil. Přesnou definici stanovuje vyhláška č. 206/2018 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění vyhlášky č. 235/2017 Sb. V autolékárničce už nemusíte vozit například trojcípý šátek, náplasti s polštářkem nebo plastovou roušku. Naopak v autolékárničce u automobilů kategorie I. musíte mít:

  • 3x obvaz hotový s 1 a s 2 polštářky (savost nejméně 800g/m2 a šířka nejméně 8 cm)
  • Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm × 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)
  • Pryžové rukavice (mohou být také latexové) v obalu
  • Izotermická fólie (140 x 200 cm)
  • Pryžové škrtící obinadlo (60 x 1250 mm)
  • Zahnuté nůžky v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (délka nejméně 14 mm)

Výstražný trojúhelník

Do povinné výbavy automobilu v roce 2022 patří také výstražný trojúhelník. Trojúhelník se umisťuje na vozovku a upozorňuje ostatní řidiče na stojící překážku. Umisťování výstražného trojúhelníku je definováno §26 odst. 3 zákona 361/2000 Sb. a říká, že výstražný trojúhelník musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost až 100 metrů. Výstražný trojúhelník podléhá také homologaci, která udává, jak musí vypadat - velikost je udávána kolem 45 centimetrů. V obchodech můžete takový trojúhelník koupit od 70 korun až po několik stovek.

Reflexní vesta

Reflexní vesty jsou velmi diskutované téma. V České republice je povinné vozit vestu pro řidiče. Avšak v případě nehody, či jiných komplikaci, kdy musí pasažéři opustit vozidlo, musí mít reflexní vesty oblečené taky. Tudíž se doporučuje mít v autě tolik vest, kolik je lidí v automobilu. Barva vesty poté není definovaná - lze použít žlutou i oranžovou. Takovou vestu koupíte už od 30 korun.

Rezervní kolo/opravná sada

Pokud vaše auto nedisponuje prostorem pro umístění rezervy (a s tím spojená také nutnost mít u sebe hever a klíč na kola), je důležité mít v autě alespoň opravnou sadu. Pokud vaše auto disponuje speciálními pneumatikami "runflat", které mají vyztuženou bočnici je možné s nimi, v případě defektu, dojet do servisu. V případě, že ve svém autě nebudete mít ani jednu zmíněnou náhradu, hrozí vám bloková pokuta do výše až dvou tisíc korun

Doporučená výbava automobilu 2022

Do doporučené výbavy můžete, pro svůj vlastní klid v duši, zařadit například startovací kabely, hasicí přístroj, tažné lano, kanystr s naftou/benzinem, léky, které trvale užíváte, láhev vody, alkohol tester a LED svítilnu. V období zimy je taktéž vhodné do kufru přihodit sněhové řetězy se škrabkou a smetáčkem.

Zdroj info: Wikipedie, Aktuálně.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články