PRÁCE 🧰

Jak použít výstražný trojúhelník a kam ho umístit?

28. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Výstražný trojúhelník je součástí povinné výbavy každého vozidla. To ví snad každý řidič. Ale kolem jeho použití v případě nehody nebo nepojízdnosti vozidla je hromada otazníků. Pojďme se na to podívat zblízka.

Jak použít výstražný trojúhelník a kam ho umístit?

Na silnici vás může potkat řada nečekaných situací. Mezi ně patří i takové, které mohou (dočasně) znepojízdnit vaše auto. Třeba srážka se zvěří, defekt pneumatiky, nečekaná porucha nebo kolize rozhodně nepotěší. A pokud v takové situaci správně neoznačíte vozidlo, může vám náladu pokazit navíc i pokuta.

Umístění výstražného trojúhelníku

Pokud máte tu možnost, snažte se svoje vozidlo odstavit co nejblíže k pravému okraji vozovky. Tam vám hrozí mnohem menší nebezpečí, že váš vůz někdo přehlédne, než například v rychlém levém pruhu. Pokud to aktuální technický stav vozidla umožňuje, zapněte ihned výstražná světla, abyste na překážku na silnici ostatní řidiče upozornili. Ta nechte puštěná minimálně do doby, než umístíte výstražný trojúhelník. Ještě před vystoupením z vozidla si na sebe nezapomeňte obléct reflexní vestu.

Reflexní vesty pro motoristy v nabídkách e-shopů

Při umisťování výstražného trojúhelníku se musíte řídit §26 odst. 3 zákona 361/2000 Sb. Ten říká, že výstražný trojúhelník musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Na dálnici je to pak 100 metrů. Pokud vzdálenost 50 m neumíte jednoduše odhadnout, můžete si ji nakrokovat. Vycházíme z toho, že průměrný krok dospělého člověka měří asi 75 cm. Díky tomu budete vědět, že stačí odejít od vozu 70 – 80 kroků a tam trojúhelník postavit.

Pokud auto nezvládnete sami zprovoznit, měli byste se aktivně podílet na jeho odklizení z vozovky. S tím vám může pomoct buď profesionální odtahová služba, nebo třeba i známý, který pro vás přijede a odtáhne vás na laně. Do té doby byste měli myslet hlavně na bezpečí svoje i ostatních.

Výstražný trojúhelník pro pomalá vozidla

Speciální kategorii tvoří výstražný trojúhelník pro pomalá vozidla. Tím musí být označena všechna vozidla, jejichž maximální konstrukční rychlost je 40 km/h. Jedná se třeba o traktory nebo další zemědělské a lesnické stroje.

Výstražný trojúhelník musí mít takováto vozidla umístěný na zadní části vozidla v levé polovině. Spodní hrana trojúhelníku musí být minimálně 250 mm nad zemí a nejvyšší vrchol nesmí být výš než 1 500 mm nad rovinou země.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články