PRÁCE 🧰

Nejnebezpečnější silnice v ČR jsou v Praze

28. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nebezpečných míst je na českých silnicích celá řada. Některá jsou ale opravdu statisticky doslova „o život“, v lepším případě „o plechy“.

Které silnice jsou v Česku nejnebezpečnější

Prokleté pražské náměstí

Statistické prvenství si drží pražská magistrála, zejména pak křižovatky na Náměstí I. P. Pavlova, kde souběžně vedou ulice Sokolská a Legerova, přičemž směrem od Karlova náměstí se na ně napojují Ječná s Žitnou. Pokud byste si někde v Praze měli dávat pozor, pak tady. Karamboly a střety ať už aut nebo aut a tramvají jsou tu prakticky na denním pořádku. Je to mimochodem nejvytíženější křižovatka i z hlediska IZS – policie, sanitky a hasiči nejčastěji ze všech míst v České republice projíždějí právě tudy.

Kde zpomalit?

Co se týče nehod, jejichž příčinou je vysoká rychlost jízdy, tak vede pražská ulice Pod Jankovem. V posledních dvou letech se tam stalo 28 nehod. Když se podíváme, jak jsou na tom dálnice, tak zpomalit se vyplatí na D10 u Mladé Boleslavi, kde došlo ke 24 dopravním nehodám, v nichž hrála roli příliš vysoká rychlost jízdy. Moc dobře na tom není ani D7 u Buštěhradu, kde bylo nehod kvůli vysoké rychlosti 19.

Nehody s cyklisty

Cyklista si při střetu s vozidlem s velkou pravděpodobností odnese nějaké zranění, protože kolem sebe nemá narozdíl od řidiče auta ochranné zóny tvořené plechy. Za loňský rok došlo v ČR k 4163 nehodám cyklistů. Nejméně bezpečno je pro ně v Šumperku na křižovatce ulic Langrova, Temenická a Havlíčkova. V posledních dvou letech tam došlo k pěti nehodám cyklistů s auty.

Nehody motorkářů

Tady se opět vracíme do Prahy, konkrétně na ulici Wilsonova. Nejvíce nehod motocyklistů, a to hned sedm, se odehrálo za poslední dva roky před budovou bývalého Federálního shromáždění, aktuálně je to součást Národního muzea. Situace tam bývá hodně nepřehledná, vozovka má čtyři pruhy a často se mezi nimi přejíždí. Naštěstí tam žádný motocyklista nezahynul, došlo pouze k lehkým zraněním.

Střety se zvěří

Praha vede v kdečem, naštěstí tam nepobíhá takové množství zvěře, aby obsadila první příčku i v nehodách s ní. Z tohoto hlediska je nejnebezpečnější úsek silnice 112, která vede od Vlašimi, těsně před Benešovem. Poslední dva roky tu bylo 18 střetů mezi motorovým vozidlem a zvěří. Druhé místo si drží úsek mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem, kde došlo k 17 karambolům. Vyhlášené je i okolí České Lípy, která je na mapě webu portalnehod.cz doslova obležená ikonkami značícími tento druh nehod.

Parkoviště a neevidované nehody

Velké množství dopravních nehod, naštěstí většinou bez zranění, se však stává na parkovištích u obchodů a obchodních center. Tam totiž obvykle nejsou značené hlavní a vedlejší silnice, takže platí přednost zprava. Když se k tomuto často opomíjenému pravidlu přidá nutnost být neustále ve střehu, jestli vám neskočí do cesty někdo s plným nákupním košíkem, tak není divu, že ve dny, kdy jsou obchody nejnavštěvovanější (typicky v pátek, případně kdykoliv před Vánoci) dochází k menším nehodám extrémně často. Obejde se to často bez policie, pouze s vyplněním protokolu pro pojišťovnu. Mimochodem podle policejních statistik v tomto opět vede Praha v čele s OC Westfield Chodov.

Zdroj info: portalnehod.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články