PRÁCE 🧰

Dopravní nehody motorkářů, které jsou nejčastější?

1. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vzhledem k povaze jízdy na motocyklu jsou motocyklisté po cyklistech nejzranitelnější skupinou osob na silnicích. Ve skutečnosti je u motocyklisty 26krát větší pravděpodobnost úmrtí při dopravní nehodě než u cestujících v autě. K nehodám dochází každý den různými způsoby, což má každý rok za následek četná zranění a úmrtí.

Nejčastější nehody motorkářů

Články na téma statistika nehodovosti:

  1. Počet obětí dopravních nehod v ČR 2019
  2. Statistika nehodovosti v ČR 2020
  3. Počet obětí dopravních nehod v ČR 2020
  4. Nejčastější dopravní nehody motorkářů - právě čtete

Příčiny nehod na motorce

80 % všech nehod motocyklů má za následek zranění a více než polovina všech nehod motocyklů s jinými vozidly se stanou na křižovatkách. Většinou se to stane, protože si řidič nevšimne motocyklu, se kterým sdílí silnici. Více než dvě třetiny nehod motocyklů, které nezahrnují jiná auta, jsou způsobeny nadměrnou rychlostí. Přes 40 % smrtelných úrazů motorkářů nebo nehod, se stanou v zatáčkách. Toto jsou děsivé statistiky.

Při jízdě na motocyklu je důležité být defenzivním jezdcem a předpokládat, že vás auta na cestě nevidí. Bez ohledu na bezpečnostní vybavení vede většina nehod motocyklů ke zranění, od lehkých až po těžká. Nyní vám přinášíme seznam nejčastějších příčin motocyklových nehod a nejčastější zranění na motocyklu.

Nezkušenost motorkáře

Nezkušenost je jednou z nejčastějších příčin nehod motocyklů. V ideálním případě by měl motocyklový jezdec strávit tréninkem desítky hodin. Jezdec na motocyklu by se měl naučit, jak:

  • správně provozovat svůj motocykl
  • přenášet váhu
  • reagovat na vzniklé situace

Mnoho lidí na motorku usedá taktéž bez řidičského oprávnění a i toto je jedna z příčin dopravních nehod a následného úmrtí motocyklistů.

Alkohol na motorce

Alkohol zhoršuje vnímání - na silnicích i mimo ně. Jízda na motocyklu vyžaduje reflexy, a dokonce i jeden alkoholický nápoj může nepříjemně zkrátit reakční dobu. Téměř 40 % všech úmrtí na motocyklech zahrnovalo v roce 2018 alkohol. 

Nadměrná rychlost motorkáře

Rychlá jízda je taktéž jednou z nejčastějších příčin nehod motocyklů. Nadměrná rychlost se rozumí jízdě překračující stanovené rychlostní limity. Avšak může se také jednat o nepřizpůsobení rychlosti podmínkám vozovky. Pokud je například rychlostní limit 50 km/h, ale dochází k silnému dešti, je jízda rychlostí 50 km/h pravděpodobně příliš rychlá. Vzhledem ke snížené viditelnosti během deště by taková rychlost byla nezodpovědná. Podle NHTSA byla vyšší rychlost v roce 2017 považována za faktor 32 % úmrtí.

Nepozorná jízda na motocyklu

Nepozorná jízda ze strany řidičů vozidel i řidičů motocyklů přispívá k nehodám motocyklů. Tyto nehody mohou mít za následek zranění a dokonce i smrt.

Nejčastější nehody motorkářů

Nejčastější zranění motocyklistů

Dolní končetiny a klouby

Během zranění motocyklu je nejčastější zranění dolních končetin - kolen, lýtek, kotníků i chodidel. Většina z těchto zranění není smrtelná, ale bez náležité péče mohou být nepříjemné.

"Road rash" - silniční vyrážka

První, na co si při vyslovení nehoda na motocyklu vybavíte je sedřená kůže, kdy motorkář po spadnutí z motocyklu klouže po cestě, dokud ho setrvačnost nezastaví. Síla, kterou motocyklista svou kůží působí na chodník, způsobí sedření několika vrstev kůže, což může dokonce i odhalit svaly pod ní. Protože zde nejsou žádné bezpečnostní pásy, může motocyklista při nárazu snadno "přeletět" přes řídítka a podle fyzikálních zákonů to, co jde nahoru, musí také dolů. V tomto případě je nesmírně důležité nosit ochranné pomůcky, jako jsou kožená bunda, jezdecké kalhoty, helma, jezdecké boty a rukavice.

Hlava a krk

Zranění hlavy a krku, jako jsou otřesy mozku nebo zlomeniny lebky, jsou zdaleka nejčastějšími zraněními způsobenými nehodami motocyklistů. Hlava musí být při jízdě na motocyklu vždy chráněna kvalitní přilbou, jelikož jen ta může výrazně snížit závažnost všech zranění.

Ihned po dopravní nehodě, ať už v autě nebo na motocyklu, je vaše tělo v šoku, což vám dává pocit, že jste fyzicky v naprostém pořádku. V tuto chvíli neposlouchejte své tělo. Okamžitě se nechte vyšetřit v nemocnici, abyste se ujistili, že jste neutrpěli žádná vážná zranění. Mnoho vážných zranění je kvůli tomuto období šoku objeveno až o několik dní nebo týdnů později.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články