PRÁCE 🧰

Přehledná statistika nehodovosti v ČR za rok 2020

3. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Snížená mobilita přispěla k poklesu dopravních nehod za poslední rok napříč celou republikou. Lidé málo jezdí, a tak se méně i bourá.

Statistika dopravní nehod v Česku za rok 2020

Články na téma statistika nehodovosti:

  1. Počet obětí dopravních nehod v ČR 2019
  2. Statistika nehodovosti v ČR 2020 - právě čtete
  3. Počet obětí dopravních nehod v ČR 2020
  4. Nejčastější dopravní nehody motorkářů

Pandemie koronaviru zapříčinila mnohá opatření, mezi která patří i omezený pohyb obyvatel. Ti, kteří nemusí, tak nevyjíždějí a na silnicích se pohybuje mnohem méně aut, než je standardní stav. Přesto by řidiči čas od času přeci jen měli vyjet, aby si neodvykli na provoz a krizové situace, které se na vozovce mohou často přihodit.

Většina lidí si totiž zvykla na své asociální prostředí a větší množství lidí na jednom místě jim nedělá dobře. Stejný dopad by mohl být i na řidiče, s tím až se začnou opatření a pohyb celkově uvolňovat. Je třeba trénovat, aby člověk při nekomfortních situacích na vozovce nepropadal panice a nervozitě.

Sami bohužel v těchto časech na silnicích potkáváme tvory, které pokoušejí štěstí a předjíždějí v nebezpečných úsecích, apelujeme na všechny, aby nezapomínali na defenzivní a bezpečnou jízdu. Ne každý král silnici jím skutečně je. Jedna hloupá vteřina a můžete změnit nejen sobě ale i jiným lidem život, za to žádné pospíchání a nebezpečné manévry nestojí.

Čísla nehodovosti na českých silnicích

Oproti roku 2019 zemřelo na našich silnicích o 80 lidí méně, tedy konečným číslem se stala hodnota 434 - to je mimochodem nejméně od roku 1961. Poklesl i celkový počet kolizí, kterých se loni stalo lehce přes 87 tisíc. Ze statistik Policie ČR vyplývá, že škody na majetku (autech) se vyšplhaly do 5 a půl miliardy korun. Nejvíce nehod se stalo v období letních prázdnin, kdy se čísla pohybovala mezi 8 až 9 tisíci nehod za měsíc. Za to nejméně nehod se stalo v březnu - 6266.

Klesla také spotřeba PHM

Zajímavé je, že v Česku klesla spotřeba pohonných hmot. Češi tankovali meziročně o 6 procent méně. Samozřejmě opět je to vlivem opatření a koronaviru. S uzavřením hranic logicky poklesly i nehody v zahraničí. Pomoc asistenčních služeb v zahraničí tak poklesla o polovinu.

Příčiny nehodovosti v roce 2020

Nejčastější příčinou dopravních nehod byla nepozornost řidičů - to znamená, že například svou pozornost raději než silnici věnovali chytrým telefonům. S touto příčinou ale řidiči zaviní jen méně vážné nehody. Co se týká těch smrtelných, tak u nich je viník zcela jinde. Lidé často nezvládli odhadnout stav vozovky a přizpůsobit jízdu a velkým zabijákem se stal také mikrospánek a následné vyjetí ze svého pruhu do protisměru. Alkohol loni zabíjel o polovinu méně než v roce 2019, kvůli němu tedy vyhaslo 26 životů. 

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články