PRÁCE 🧰

Jaká je povinná výbava na motorku?

20. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Automobily musí být v České republice vybaveny povinnou výbavou, stejná povinnost se tak vztahuje i na motorkáře. Ačkoli v tomto případě se jedná o jednodušší záležitost.

Povinná výbava motocyklu

U motorek není moc prostoru, kam věci z povinné výbavy schovat, přesto existuje prostor pro to přímo určený. Každý motorista tak musí myslet i na případné nebezpečí a úskalí na cestách, kdy se mu věci z lékárničky budou hodit.

Povinná výbava motorky

Vyhláška Ministerstva dopravy č. 341/2002 Sb. stanovuje, co má přesně povinná výbava motorky splňovat. Už z principu nebudou motocyklisté mít takový rozsah povinné výbavy jako motoristé - tedy řidiči dvoustopých strojů. V případě motorkářů se tedy jedná o povinnost mít u sebe lékárničku. Od roku 2022 spadá do povinné výbavy motocyklu také reflexní vesta! Nikdy totiž nevíte, jestli nebudete zastavovat někde u dopravní nehody, která se stane v noci nebo v nepříznivých podmínkách, a tak by vás snadno mohl někdo bez vesty přehlédnout - přeci jen už kvůli obvykle černému moto oblečení. Další neštěstí by bylo rázem na světě.

Reflexní vesty pro motoristy v nabídkách e-shopů

Není to sice povinné, ale řada motorkářů doporučuje přibalit si s sebou ještě sprej na řetěz, nářadí na drobné opravy a případně sprej na opravu defektů na pneumatice. No a takovou samozřejmostí, bez které by žádný motorkář na silnice neměl vyrážet, je přilba. Jakou vybrat a podle čeho se řídit, jsme psali už v jiných článcích. Mimo to volte vhodné oblečení, včetně chráničů a motorkářských rukavic. Vhodné je i použití páteřáku, přeci jen na motorce je člověk méně chráněný než v konstrukci bytelného auta. Prevence před jakýmkoli vážnějším úrazem je nutná.

Silniční kontrola

Při případné dopravní namátkové kontrole, může policie chtít vidět i již zmíněnou lékárničku, která je tedy i pro motorky povinná. Tato lékárnička musí obsahovat čtyři věci, mezi které patří hotový obvaz s jedním a dvěma polštářky, latexové rukavice a škrtící obinadlo. Jak vidíte, jedná se o opravdu malou záležitost, kterou snadno uložíte pod sedadlo, za budíky, do schránky místo nářadí nebo do kufříku. Záleží spíše jakou motorku vlastníte, a kam by se tedy motolékárnička mohla případně ukrýt. Někteří motorkáři radí, pořídit si na to přímo ledvinku. Tam kde jste vy, bude vždy i ona. A rovněž nezapomeňte na doklady od motorky a především svůj řidičský průkaz. Pro případ nehody se hodí mít ještě euroformulář.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Občas také jen zkontrolujte dobu expirace jednotlivých věcí a případně je vyměňte za čerstvé, stejně tak je nezapomeňte doplnit, pokud nějakou z nich použijete. Samotné plně vybavené lékárničky zakoupíte v každé lékárně, případně na internetu. A ten kdo rád riskuje, nejen co se týká rychlosti na tachometru, si může při namátkové kontrole připravit 2000 korun, jestliže onu motolékárničku nebude mít u sebe.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články