PRÁCE 🧰

Řidičák na motorku: Rozdělení skupin řidičského oprávnění

16. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Milovníci jednostopých vozů musí splňovat zákonné podmínky pro provoz svého stroje na silnicích. V tomto případě je to rovněž řidičský průkaz, avšak pro motorku. Existuje několik druhů, tak se pojďme na ně podívat.

Řidičák na motorku: Jaké existují skupiny?

Články na téma řidičský průkaz na motorku:

  1. Řidičák na motorku: Jaké existují skupiny? - právě čtete
  2. Řidičský průkaz na motorku: Vše co musíte vědět

Mladí lidé často přistupují ke koupi prvního rychlého stroje právě v podobě motocyklu, který v našich končinách mohou řídit už od 15 let. Samozřejmě ne všechny kategorie, ale je to určitá forma, jak se nějak přepravit - třeba za svojí dívkou - aniž by museli obtěžovat rodiče o odvoz.

Jednotlivé skupiny se dělí podle typu a výkonu motorky a také věku, který opravňuje motocyklisty stroj řídit.

Dělení řidičských průkazů

Řidičský průkaz kategorie AM

Jedná se o nejnižší skupinu, jejíž výcvik mohou absolvovat mladí lidé od 15 let. Pod tuto kategorii spadají všechny mopedy a skútry do 50 cm3 a stejně tak stroje, které jedou maximální rychlostí 45 km/h (miniauta) a pokud se jedná o elektromotor, tak ten smí být výkonnostně do 4 kW. V každém případě je nutné, aby na přihlášku přistál i podpis zákonného zástupce, bez něj nemůžete zahájit výcvik.

Nabídka motocyklů v inzerátech

Kategorie A1

Je to jedna z vyšších skupin, kterou lze splnit v případě výcviku na motorku. Mladý člověk, který si ještě o rok počká, může zapomenout na předchozí kategorii a rovnou se vrhnout v 16. roku na tu A1. Ačkoli stále nejste dospělí, a tak rovněž je nutný souhlas a podpis zákonného zástupce - rodiče. V tomto případě může po úspěšném absolvování řídit motorky do 125 kubických centimetrů a do maximálního výkonu 11 kW. Do této kategorie také spadají tříkolky do výkonu 15 kW.

A pozor pokud máte řidičák na automobil - tedy skupinu B, pak máte oprávnění řídit i tyto motocykly, avšak s automatickou převodovkou, aniž byste museli absolvovat kurz. Držitel skupiny A1 může řídit stroje ze skupiny AM.

Řidičák na motorku kategorie A2

V této jízdní skupině se hranice výkonu posouvá o něco výše, ačkoli ta pravá zábava a zodpovědnost to ještě není. Výcvik je možné absolvovat po dovršení 18. roku a tedy zde už není důležité žádné posvěcení od rodičů. Do skupiny spadají všechny motocykly o maximálním výkonu do 35 kW. Plusem je, že pokud motocyklista vlastní oprávnění k řízení skupiny A1 déle jak dva roky, stačí mu absolvovat pouze doplňkovou zkoušku pro A2, v opačném případě musí projít kompletním výcvikem.

Držitel skupiny A2 může rovněž řídit stroje ze skupiny A1 a AM.

Kategorie A

Poslední kategorie už se týká dospěláků a motorek bez omezeného maximálního výkonu nebo kubatury. Člověk, který si takový řidičák chce udělat musí dovršit 24. roku věku, ovšem pokud je vlastníkem skupiny A2 přes dva roky, pak se o získání čisté skupiny A může pokusit už ve 20 letech.

Držitel takového oprávnění může řídit i stroje všech předchozích skupin.

Řidičák na motorku skupiny B

S tímto řidičským průkazem můžete řídit nejen automobil s maximální hmotností 3 500 kg, ale také motorku s objemem 125 ccm a výkonem 11 kW. Tento průkaz můžete obdržet až po dovršení 18. roku.

Kolik stojí výcvik na motorku

Jednou z důležitých proměnných, jestli se rozhodnete pro absolvování výcviku je cena. Tady zase záleží na městě, ve kterém jej budete dělat. Snadno hádat, že ve větším městě bude cena vždy vyšší a stejně tak zvolíte-li prestižnější autoškolu. Částka tak může začít na 7 tisících, ale skončit i na 25 tisících v závislosti na předchozích proměnných a také podle kategorii, kterou volíte.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články