PRÁCE 🧰

Veškeré užitečné informace o řidičáku na motorku

30. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Řídit motorku je pro někoho sen, pro jiného noční můra. Pokud patříte do první skupiny lidí, měli byste vědět, co všechno k získání řidičského oprávnění budete potřebovat.

Řidičský průkaz na motorku: Vše co musíte vědět

Články na téma řidičský průkaz na motorku:

  1. Řidičák na motorku: Jaké existují skupiny?
  2. Řidičský průkaz na motorku: Vše co musíte vědět - právě čtete

Druhy řidičáků na motorku

Existuje několik kategorií řidičských průkazů na motorku, každý z nich vás opravňuje k řízení jinak silných strojů. Pojďme se podívat na to, o jaká oprávnění můžete v souvislosti s motorkami usilovat.

Skupina AM

Trénink pro získání řidičáku skupiny AM můžete začít už ve 14 letech. V té době ale musí být na přihlášce ověřený podpis zákonného zástupce. Ke zkoušce můžete ale přistoupit až po patnáctých narozeninách.

Pokud máte řidičský průkaz této skupiny, můžete řídit stroj do 50 ccm nebo 4kW v případě elektrických motocyklů, jehož konstrukční rychlost nepřesáhne 45 km/h.

Skupina A1

Řidičák skupiny A1 je až od 16 let. Pro zahájení výcviku vám musí být minimálně 15 let, ke zkoušce můžete přijít po dosažení 16 let. Stále ale platí, že přihláška musí být podepsána zákonným zástupcem. Tento řidičák vás opravňuje řídit motorku do 125 ccm a 11 kW.

Skupina A2

S výcvikem na řidičák skupiny A2 můžete začít v 17 letech, zkoušku ale můžete skládat až když jste plnoletí. Když úspěšně projdete tréninkem i zkouškou, můžete bez problému řídit stroj s výkonem 25 až 35 kW.

Pokud jste v době, kdy žádáte o oprávnění skupiny A2 již držiteli oprávnění A1 déle než dva roky, bude vám k jejímu získání stačit doplňková zkušební jízda. V případě, že jde o kratší dobu, musíte absolvovat celý výcvik ve zkrácené formě.

Skupina A

Řidičák na motorku skupiny A je neomezený. Opravňuje vás k řízení všech motocyklů bez omezení výkonu. Výcvik pro získání tohoto oprávnění můžete zahájit v době, kdy je vám 23 let. Ke zkoušce pak můžete přijít po překročení věkové hranice 24 let.

Pokud jste ale vlastníkem řidičského oprávnění A2 déle než dva roky, můžete získat nejvyšší oprávnění po složení doplňkové zkušební jízdy. V případě, že řidičák skupiny A2 získáte v 18 letech, můžete mít řidičák skupiny A po přezkoušení už ve 20 letech.

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články