PRÁCE 🧰

Vydání řidičského průkazu - co je potřeba k vyřízení

23. 4. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ať už jste dodělali právě autoškolu nebo si potřebujete řidičák nechat prodloužit, případně zažádat o nový kvůli poškození nebo navrácení po vybodování, vaše první kroky vždy povedou na úřad. 

Vyřízení řidičáku

V současné pandemické době bylo řešením, jak se na úřad s rozšířenou působností dostat, objednat se přes online formulář. Vybrali jste si snadno den a hodinu, opsali si PIN a pak už jen hurá odškrtávat dny do návštěvy. Jenže některé úřady byly víceméně často vytížené, i přestože se některým řidičům prodloužila platnost propadlých řidičáků na základě evropského rozhodnutí Omnibus II.

Nouzový stav - na chvíli - zase končí, a tak se snad půjde dát dostat na úřad i bez předchozího objednání. Přesto doporučujeme použít právě online formulář a mít jistotu, že tam nakonec neskejsnete mnohem déle, než byste chtěli. Dobrá zpráva ale určitě je, že si můžete řidičský průkaz vyřídit na kterémkoli příslušném úřadě s rozšířenou působností a tedy nikoli už jen v místě trvalého bydliště. 

V případě mezinárodního řidičáku je to kapitola sama o sobě a záleží do jaké země se chcete vydat a podle ní žádat o jeden ze dvou takových řidičáků. Tentokrát ale s sebou na úřad budete potřebovat i průkazovou fotografii.

Náležitosti pro vydání

Formulář pro žádost o vydání řidičského oprávnění dostanete na úřadě, tudíž si jej nemůžete nikde stáhnout a předem vyplnit. S sebou si vezměte občanský průkaz a případně potvrzení o přechodném bydlišti, pokud si jdete řidičák vyřídit v oblasti mimo své trvalé bydliště. Samozřejmostí je mít peníze (poplatkky viz dále) pro zaplacení správního poplatku. Nutností je také starý řidičský průkaz - neplatí pro žadatele, kteří si jdou pro první nebo ten svůj původní ztratili, případně jim byl odcizen.

Po absolvování autoškoly

Jako hrdý absolvent autoškoly se můžete vydat na úřad a zažádat si o svůj první řidičský průkaz. S sebou bude nutné mít občanský průkaz, posudek o zdravotní způsobilost, čestné prohlášení, doklad o odborné způsobilosti (ne starší 6 měsíců), 200 korun na správní poplatek. Lhůta pro vyřízení je v tomto případě 20 dní. Do té doby žadatel nesmí usednout za volant, protože logicky nemá řidičský průkaz.

Odcizení, ztráta nebo poškození

V případě poškození a ztráty se s sebou na úřad berou všechny doklady stejně jako byste si šli řidičák vyměnit před uplynutím platnosti. Můžete se opět rozhodnout, jestli si počkáte 20 dní a zaplatíte 200 korun nebo si připlatíte za expres vydání do 5 dní za 700 korun. Co se týká odcizení řidičáku, tak u nich jsou podobné náležitosti, je možné mít ještě protokol od policie, přestože je to nepovinné.

Ve všech třech případech bude žadateli vydáno: Potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení řidičského průkazu, které žadateli umožňuje ve lhůtě 30 dní řídit vozidlo.

Navrácení po vybodování se

Pro vrácení řidičáku je nutné osobně požádat. Úřad to tedy za vás automaticky neudělá. Jestliže jste se vybodovali, můžete o řidičský průkaz požádat po uplynutí 12 měsíců. Zároveň s tím ale musíte absolvovat přezkoušení v autoškole. Kdy se tak může stát zjistíte z výpisu evidenční karty, kterou mimo jiné budete potřebovat předložit v autoškole.

Pro žádost o navrácení řidičského průkazu budete tedy potřebovat ve finále tyto náležitosti:

  • doklad totožnosti, doklad o absolvování odborné způsobilosti a zdravotní posudek, včetně podstoupení dopravně psychologického vyšetření, žádost o vydání (v té musí být jméno, příjmení, adresa, datum narození a místo bydliště, rodné číslo, datum pozbytí řidičáku, skupina, o kterou žadatel žádá k navracení) a případně rozhodnutí o prominutí zbytku trestu (pokud tak bylo učiněno)

Lhůty pro vydání a poplatky

Žádost o vydání řidičského průkaz, jeho vyplnění a vyfocení žadatele se provádí na místě na počkání. Za vyřízení a vydání řidičského průkazu se platí 200 korun správní poplatek (pokud si žádá řidič dřív jak tři měsíce před koncem lhůty platnosti nebo skončení platnosti). Platnost řidičského průkazu pro osobní automobil je 10 let, jedná-li se o skupinu C a vyšší je to 5 let.

Pokud na řidičák nepospícháte, pak je běžná lhůta pro vydání 20 dní. Pokud ale potřebujete nový řidičák co nejdříve, pak si za poplatek 700 korun můžete zajistit vydání oprávnění za 5 pracovních dní, od podání žádosti. Ale pozor toto expresní vyřízení se netýká prvních řidičských průkazů pro žadatele po dokončení autoškoly. Na to než dospívající budou moci konečně usednout za volant, si budou muset počkat s řádnou lhůtou.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články