PRÁCE 🧰

Mezinárodní řidičský průkaz a jak jej vyřídit

28. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud budete cestovat autem jen po Evropě, můžete být v klidu. Stačí vám řidičský průkaz, který vám byl vydán v České republice. Občas se ale stane, že například na dovolené mimo Evropu byste si chtěli půjčit automobil a procestovat zemi. V takových případech je nutné mít také mezinárodní řidičák. Kde a co pro jeho získání potřebujete, se dozvíte v dnešním článku.

Mezinárodní řidičský průkaz a jak jej vyřídit

Články na téma mezinárodní řidičský průkaz:

  1. Jak získat mezinárodní řidičský průkaz?
  2. Vyřízení mezinárodního řidičského průkazu - právě čtete
  3. Druhy mezinárodního řidičáku

Jak získat mezinárodní řidičský průkaz?

Pro vlastnictví mezinárodního řidičáku budete muset vyrazit na obecní úřad s rozšířenou působností a obrnět se trpělivostí. Kolikrát totiž na úřadě strávíte i několik hodin - záleží na vytíženosti místa a také počtu lidí před vámi. Možná by nebylo od věci si s sebou vzít malou svačinu nebo minimálně něco na čtení.

V první řadě budete muset vyplnit žádost o mezinárodní řidičský průkaz. Na základě této žádosti vám bude vydán mezinárodní řidičák, aby to bylo možné, je třeba vlastnit platné řidičské opravnění. Pro jízdu na území ČR se musíte vždy prokazovat svým národním řidičským průkazem, nikoli na určitou dobu vydaným mezinárodním řidičákem - ten slouží na prokazování pouze v zemích, které nejsou v Evropské unii a EHP.

Pozor na typy mezinárodního řidičského průkazu

Existují dva typy mezinárodních řidičáků. Vy byste si tak před cestou na úřad měli zjistit, který z nich budete potřebovat vystavit. Ne v každém státě berou ten druhý a naopak. Mezinárodní řidičáky se vydávají, buď podle Úmluvy ze Ženevy (1949) - takový průkaz platí jen rok - nebo dle Úmluvy z Vídně (1968) - tento platí tři roky. Pro představu, pokud budete chtít řídit v Rusku nebo v Černě Hoře, budete potřebovat průkaz dle vídeňské úmluvy. Pokud se naopak vydáte například do Tuniska nebo na Island, budete potřebovat oprávnění dle ženevské úmluvy.

Nutno podotknout, že některé země tolerují oba typy a v jiných státech je mezinárodní řidičák nebude vůbec zajímat, ale spíše se budou pídit po vašem českém řidičáku - avšak pozor ten nikdy nedávejte z ruky. Vždy si tedy pozorně zjistěte, který řidičák dle jaké úmluvy potřebujete. Pokud si přeci jen nebudete jistí, ochotní úředníci vám jistě poradí, který průkaz pro vás bude vhodnější.

Cena mezinárodního řidičského průkazu

Pro vyřízení žádosti si s sebou vezměte občanský průkaz, řidičský průkaz a jednu barevnou průkazovou fotografii (na místě vás nevyfotí, tak jak to bývá standardem u jiných dokladů - je třeba zajít k fotografovi). Mezinárodní řidičák je vydán ve formě přehnutého papíru - tudíž z tohoto důvodu potřebujete mít s sebou průkazovou fotografii, která se do oprávnění následně nalepí. Dávejte si tedy pozor, abyste průkaz neznehodnotili například politím nebo roztrháním.

Bez těchto věcí vám nebude kladně vyřízena žádost. Nezapomeňte si také vzít 50 korun, což je správní poplatek za vyřízení. Žádost následně bývá vyřízena bezokladně - tedy ihned a na místě.

Žádost o mezinárodní řidičský průkaz

Formulář na žádost o mezinárodní řidičský průkaz můžete vyplnit přímo na úřadě a nebo si ušetřit pár minut života a vytisknout si ho v pohodlí domova ze stránek pražského magistrátu (dopravní odbor). Pokud to úřad, kam půjdete vyřizovat žádost, dovoluje - objednejte se online na přesný čas - tím si ušetříte čekání, až na vás přijde řada.

Žádost není náročná na vyplnění. Napíšete do ní své jméno a příjmení, rodné číslo, datum a místo narození, správnou adresu trvalého bydliště a následně vyplníte kolonku o státech, které hodláte navštívit a ve kterých bude potřeba mezinárodní řidičák. Pak už jen stačí doplnit sérii a číslo řidičského průkazu - včetně platnosti a kým byl průkaz vydán. Na konec se napíše datum a podpis. To je celá věda.

Mezinárodní řidičský průkaz byste si měli vyřídit vždy, když víte, že budete řídit nebo byste mohli řídit auto mimo Evropu. Možná vás tamější policie nikdy nezastaví a nebudete muset předkládat doklady, ale vlastnictví průkazu se hodí v mnoha případech. Zejména pak v tom, když si chcete v daném státě půjčit auto - bez mezinárodního řidičáku se neobejdete. Stejně tak pokud se stane dopravní nehoda, která se bude následně vyšetřovat. Budete muset odevzdat řidičský průkaz - a to ten mezinárodní, v takovém případě vám zbude alespoň ještě váš národní.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články