PRÁCE 🧰

Náležitosti, které jsou potřeba pro přepsání motocyklu

19. 5. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jestliže motocykl koupíte nebo naopak prodáte, bude nutné vše stvrdit na úřadě. Dobrá zpráva je, že je to prakticky podobné tomu, jako když se jde přepsat auto.

Jak přepsat motorku

Některé zákony a novely se po čase změnily. Dnes je přepis vozidla nebo motocyklu zase o něco jednodušší než třeba před pěti lety. Jednou z největších výhod bezesporu je, že přepis lze udělat na kterémkoli úřadě s rozšířenou působností v kterémkoli městě v České republice - tedy tam, kde je možnost provádět změny v registru vozidel. Není tedy nutné se přesouvat do místa pobytu prodejce, který by byl třeba až z druhého konce republiky.

Na úřad mohou jít oba, avšak přepis lze vyřídit i v jedné osobě, pakliže prodávající dostane plnou moc od kupujícího, aby za něj věc vyřídil. Pro lepší pocit je vhodné, aby přepis udělal právě prodávající, protože se v dnešní době nedá na druhé příliš spolehnout, ani jim věřit. A pokud by se přepis neprovedl, hrozila by pokuta. Ta se může v klidu vyšplhat až na 50 tisíc korun.

Nabídka motocyklů v inzerátech

Spolu tedy s plnou mocí (ověřenou) je potřeba mít další potřebné dokumenty.

Náležitosti pro přepis motocyklu

  • doklad totožnosti 
  • kupní smlouva (ta musí být samozřejmě platná)
  • technický průkaz
  • zelená karta (platná, tedy sjednaná už na nového majitele)
  • protokol z evidenční kontroly (ten je platný 30 dní od vystavení)

Lhůta deseti dní

Aby vše proběhlo v pořádku bez zbytečných pokut, musíte přepis motorky realizovat do deseti dnů. Nezapomeňte, že dokud motorka není přepsaná na nového majitele, tak všechny pokuty a případné problémy jdou stále za původním majitelem. A to by se v některých případech nemuselo tak docela vyplatit.

Už při prodeji motorky je vhodné také vyřešit, kdo zaplatí za poplatky na úřadě. Za slabší stroje do 50cm3 si připravte 300 korun, za ty silnější už 500 korun. Samozřejmě je na vás pokud si necháte starou původní značku nebo budete chtít novou, pak byste museli absolvovat ještě další proces pro vyřízení nové poznávací značky.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články