PRÁCE 🧰

Přepis auta aneb co vše potřebuju?

19. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jak si přihlásit auto, už jsme probírali v jednom z našich článků. Opakování je matka moudrosti, a tak si dnes připomeneme, jaké doklady a dokumenty musíte mít s sebou, abyste auto úspěšně přepsali.

Co potřebuji k přepisu vozidla?

Přepsat auto můžete na jakémkoli registru vozidel. Ten se nachází vždy na úřadu obce s rozšířenou působností, nicméně nemusíte kvůli tomu nutně jezdit do místa trvalého bydliště. Prostě zajděte na ten, který máte nejblíž. Nicméně při této návštěvě registru budete s sebou potřebovat určité dokumenty.

Nutné dokumenty pro převod

Nejdůležitější budou doklady od auta. Jedná se o malý a velký technický průkaz, dále zelenou kartu, která je zároveň potvrzením o uzavřeném povinném ručení. Nutný je i formulář k registraci vozidla do registru - ten si lze vytisknout doma a vyplnit, nebo ho získáte přímo na registru.

Další bude potřeba protokol o evidenční kontrole - je tedy nutné ji před přepisem udělat a pozor - protokol nesmí být starší jak 30 dní. Evidenčku může udělat jak starý majitel, tak ten nový. Úkon stojí 400 korun. Je na vás, jak se domluvíte.

Samozřejmostí jsou i osobní doklady - tedy občanský průkaz (v případě OSVČ si vezměte i živnostenský list nebo osvědčení k výkonu činnosti; u právnických osob je nutné doložit výpis z obchodního rejstříku). Kupní smlouvu také doma nenechávejte a pokud se o celý převod bude starat kupující, ačkoli bychom na něj tak úplně nespoléhali, pak musí mít u sebe úředně ověřenou plnou moc prodávajícího.

Jako poslední je nutné mít u sebe dostatek peněz. Přepis totiž stojí 800 korun. V případě, že budete přepisovat auto, které má starší EURO normu (0, 1 a 2), pak si připravte ještě další tisíce korun navíc, neboť bude potřeba uhradit ekologickou daň. Avšak pokud byla zaplacena na autě už v minulosti, znovu se neplatí.

Lhůta na přepis

Nezapomeňte, že lhůta pro přepis auta na nového majitele, je 10 dnů od prodeje. Jestliže doba pro převod nebude dodržena, může vás čekat ne zrovna příjemná, za to velmi mastná pokuta. Proto se raději nespoléhejte na kupujícího a převod proveďte sami. V opačném případě sankci platíte vy, nikoli nový majitel.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články