PRÁCE 🧰

Pokud jednu věc podceníte, hrozí, že po prodeji ojetého auta budete za nového majitele platit pokuty

5. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Soukromý prodejce najde kupce pro své ojeté auto. Ten souhlasí s cenou, kterou zaplatí a původní majitel mu předá potřebné dokumenty i klíčky. Domluví se, že přehlášení vozidla vyřeší kupující. Ten to ale neudělá, nezaplatí povinné ručení a vesele sbírá pokuty. Výzvy k zaplacení ovšem začnou chodit původnímu majiteli vozu…

Na tohle si dejte při přepisu auta pozor. Jinak se pěkně prohnete

Podle ČKP jde o častý scénář

Naprostá většina z nás by dokumenty od vozidla a klíčky k němu nepředala novému majiteli bez toho, aby byl vůz řádně přepsán. Bohužel ze zkušeností České kanceláře pojistitelů, která tyto a další obdobné případy řeší, vyplývá, že výše popsaný scénář rozhodně není ojedinělý.

Původnímu majiteli vozu, kterému po nějaké době začnou chodit výzvy a upomínky k zaplacení (nejen) od ČKP, však prakticky nemá jak pomoct. Je totiž v jeho zájmu vůz přepsat a původní povinné ručení odhlásit. To vše samozřejmě ideálně na základě řádně sestavené a podepsané kupní smlouvy na prodej auta.

O přepis můžete zažádat online

Žádost o zápis změny vlastníka musíte podat do 10 pracovních dní. V případě, že byste tuto povinnost ignorovali, můžete se dopustit přestupku, za který vám může správní orgán uložit pokutu až do 50 tisíc korun. Díky digitalizaci už dnes ušetříte minimálně jednu cestu na úřad a zmíněnou žádost můžete podat online prostřednictvím Portálu dopravy.

Náš tip: Pokud provedete přepis vozidla na nového majitele online, můžete na správním poplatku ušetřit 20 %!

Poté, co žádost o zápis změny vlastníka online dokončíte, poskytněte speciální QR kód, který vám Portál dopravy vygeneruje, novému majiteli. Ten by měl následně převod vozidla dokončit online anebo osobně při návštěvě vybraného úřadu.

Jak zbytečně neriskovat?

Klíčky a dokumenty od vozidla můžete novému majiteli předat po podpisu kupní smlouvy a obdržení platby za vůz. Kupujícímu ovšem oznamte, že na základě podepsané smlouvy na prodej auta rušíte zákonné pojištění (lidově označované jako povinné ručení), které doložíte smlouvou o prodeji vozu.

Následně proveďte kontrolu, zda je vůz již přepsán na nového majitele. Pokud tomu tak není, obešlete nového majitele s písemnou výzvou. Na základě uzavřené smlouvy také můžete požádat o provedení změny vlastníka vozu na obecním úřadu s rozšířenou působností. Pokud výše uvedené učiníte, obsílek od policie nebo České kanceláře pojistitelů se nemusíte obávat.

Zdroj info: ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.
Marian Zajíček, 6. 3. 2024 10:59
Můj tip: Pokud souhlasíte s tím, že přepis vozidla zajistí kupující, zkontrolujte si platnost evidenční kontroly, pokud je starší než 1 rok, musíte absolvovat novou....Bez platné evidenční kontroly nedávejte vozidlo, doklady ani klíčky z ruky, protože nemáte záruku že přepis na základě plné moci proběhne. Pokud budete mít platnou evidenční kontrolu a příslušní osobní údaje kupujícího v řádně vyplněné kupní smlouvě, existuje zákonná možnost přepsat auto z moci úřední, tedy úřadem, po splnění zákonných podmínek....Pokud nebudete mít platnou evidenční kontrolu, můžete se po uplynutí zákonné 10-denní lhůty obrátit na úřad s tím, že kupující nespolupracuje, úřad mu zašle vyrozumění o tom, že byla podána žádost, ve které byl ON označen jako nový majitel, bohužel, pokud dotyčný nijak nezareaguje a vy nebudete míst platnou EK, úřad nepomůže a řízení podle zákona zastaví. Bez platné EK totiž nelze převést auto ani z moci úřední. Prodávající se bude muset obrátit na soudy který určí - rozhodne, kdo bude v evidenci vozidel zapsán jako vlastník. To může vyjít s běžným advokátem na 10-15 tisíc Kč.

Podobné články