PRÁCE 🧰

Co všechno je potřeba pro nucený přepis vozidla?

27. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady

Prodali jste auto a kupující se i přes vzájemnou dohodu stále nemá k převodu? Zjišťujete, co s tím můžete dělat, pokud k tomu opravdu nedojde? Aktuálně platná legislativa říká, že možností je pro vás takzvaný nucený přepis a v tomto článku se proto podíváme, jak na něj a bez čeho se v praxi neobejdete.

Nucený přepis vozidla. Jak na něj?

Povinnost přepsat motorové vozidlo obecně leží na straně prodejce. Mnohdy se ale stává, že se strany dohodnou jinak a převod přislíbí zajistit kupující strana. I po několika dnech až týdnech k tomu ale nedojde a do datové nebo poštovní schránky najednou začnou chodit pokuty od policie za rychlou jízdu nebo nezaplacené parkování.

Pokuta až 50 tisíc korun

V prvé řadě platí, že pokud prodejce či kupující nesplní svou povinnost ohledně přepisu vozidla v zákonem stanové lhůtě, vystavuje se zbytečným rizikům. Zákon totiž uvádí, že se tyto osoby dopouští přestupku, za který jsou následně i sankce. Ve správním řízení v krajním případě hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun.

Pokud i se strana i přes riziko pokuty k přepisu nemá, řešení existuje. Jakmile uplyne zákonná lhůta deseti pracovních dnů pro přepis auta na nového majitele, je možné přepis začít vymáhat. Podmínkou však je, že alespoň jedna ze stran odmítá s tou druhou spolupracovat. V praxi to znamená, že kupříkladu nepošle plnou moc, nebo se k přepisu vůbec nedostaví.

Následně je možné pracovat na takzvaném nuceném přepisu vozidla. Žadatel se nejprve musí dostavit na obecní úřad s rozšířenou působností a prokázat, že automobil druhé straně opravdu prodal, případně jej jinak získal. K tomu nejčastěji bude sloužit kupní smlouva. Může jít ale i o jiný doklad, který bude sloužit jako důkaz o nabytí vlastnického práva k motorovému vozidlu.

Bez čeho se u nuceného přepisu neobejdete

Pokud se řidič do nuceného přepisu pouští, je potřeba splnit několik základních náležitostí. Na kupní smlouvě, která může sloužit jako doklad o nabytí vlastnického práva, by neměla chybět dostatečná identifikace prodejce i kupujícího.

V kupní smlouvě by se tedy nemělo zapomenout na rodné číslo obou stran, typ i číslo dokladu, kupříkladu občanského průkazu nebo cestovního pasu. Detailně by mělo být popsáno i vozidlo, kterého by se nucený přepis měl týkat. Chybět by tedy neměla ani registrační značka nebo VIN, tedy identifikační číslo vozidla.

Nezapomeňte na platnou evidenční kontrolu

Auto by zároveň mělo mít platnou evidenční kontrolu, která podle poměrně nedávno přijaté právní úpravy platí už celý jeden rok. Doložit je třeba i zelenou kartu, která je vydávána podle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, není-li silniční vozidlo vyřazené z provozu.

Žadatel o provedení nuceného přepisu se však neobejde ani bez písemné plné moci s úředně ověřeným podpisem v případě zastoupení u zápisu. Možností je rovněž plná moc, která je podepsaná podle zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

Vzhůru na obecní úřad s rozšířenou působností

Jakmile jsou všechny výše uvedené potřebné náležitosti splněny, je možné se s klidným svědomím obrátit na obecní úřad obce rozšířenou působností. Tam se následně uvede, jaký je důvod přepisu vozidla, doloží se platnost evidenční kontroly i zelená karta. Poté již bude správní orgán konat dle zákona a zahájí příslušné správní řízení, o jehož výsledku bude obě strany informovat.

Ačkoliv může celý výše popsaný proces znít na první pohled poměrně jednoduše, mnohdy se správní řízení i citelně protahuje. Záleží totiž na tom, jak se k řízení staví druhá strana. Pokud se rozhodne řízení skrze nejrůznější odvolání obstruovat, může se celý proces protáhnout i na několik měsíců.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Karlos Karlos, 5. 2. 2024 11:43
Na vš dnes musíte mít papír. Když zlikvidujete auto, musíte na to mít papír.
Tenhle návod je super, ale když nemáte evidenčku, tak na prd. Dříve byla evidenčka 10 dní
Sandra, 29. 1. 2024 22:20
Napadá mě, když kupující nepřepíše auto na sebe i přes platnou plnou moc, kterou dostal, co prostě oznámit policii krádež auta a vzít si ho zpátky?Jako není to úplně legální, ale to není ani jednání kupujícího.

Nebo na úřadě auto odhlásit, jako že neexistuje, že bylo zlikvidované, s elektronickým techničákem by to nemusel být takový problém.

Podobné články