PRÁCE 🧰

Malbork je monumentální hradní komplex

5. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Trojměstí

Češi milují hrady a zámky. Své sympatie si ale u našinců získává i Polsko, tak proč to obojí nepropojit? Hrad Malbork na severu Polska je majestátní dominanta, kterou musíte vidět.

Hrad Malbork

Hrad Malbork se nachází asi 70 kilometrů od Gdaňska, je tedy ideální spojit jeho návštěvu s Trojměstím a prohlídkou pobřeží Baltského moře. Samotný hrad si drží hned dvě prvenství. Hradní komplex je totiž největší gotickou stavbou na světě a zároveň se jedná i o největší cihlovou budovu na světě, což je zrovna v Polsku, kde jsou cihlové stavby na každém rohu historických částí měst, celkem úspěch a jen to ukazuje, jak monumentální stavbou Hrad Malbork skutečně je.

Historie

Gotickou tvrz na místě dnešního hradu vybudoval řád německých rytířů už ve 13. století. V letech 1309 – 1457 byl Malbork dokonce sídlem velmistra řádu, tudíž byl i hlavním městem křižáckého státu. Svou stopu mají na hradě i Češi. Během třináctileté války, kterou křižáci vedli proti polskému králi Kazimírovi Jagellonskému, na hradě sídlila česká posádka pod velením Oldřicha Červenky z Ledec, která hrad dostala od křižáků do zástavy. Později ho však prodala polskému královi za údajných 660 kilogramů zlata.

Hrad Malbork

Poprvé byl hrad dobyt až švédskými vojsky v roce 1626. Později byl hrad poškozen při dělení Polska nebo při napoleonských tažení. Rekonstrukce hradu poté začaly až v roce 1817. Ve válečném roce 1945 byl pak hrad znovu značně poškozen a část cihel z historického města v okolí památky byla dokonce použita na znovuvýstavbu vypálené Varšavy.

Všechny tři části Hradu Malbork – Nízký hrad (podzámčí), Střední hrad a Vysoký hrad (původně klášter) – se však podařilo zachránit a v roce 1997 se Hrad Malbork zapsal na Seznam světového dědictví UNESCO. Velikost celého hradního komplexu vám pak asi nejlépe přiblíží číslo 250 000 metrů čtverečných, což je plocha, kterou Hrad Malbork zaujímá.

Prohlídka

Není se pak čemu divit, že prohlídka celého hradu s průvodcem trvá více než tři hodiny. Při návštěvě si tak prohlédnete desítky hradních sálů a místností, nezapomínejte však ani na hradní terasy – severní s lapidáriem, jižní se zahradou, východní s bývalým hřbitovem a západní s mlýnem. K dispozici je dokonce komentovaná prohlídka v češtině, je však potřeba ji zamluvit s velkým časovým odstupem a připlatit si za ni. Pro zájemce je možné pořídit i audioprůvodce, který je pro hlavní prohlídkový okruh v češtině.

Hrad Malbork

Hrad Malbork – vstupné

No a jaké je vstupné na Hrad Malbork? Na výběr máte dvě komentované prohlídkové trasy. Hlavní, Historickou trasu pořídíte za 70 zlotých (cca 390 Kč) pro dospělého a 50 zlotých (cca 280 Kč) stojí snížené vstupné – to se týká zejména studentů a seniorů. Variantou je i rodinné vstupné za 220 zlotých (cca 1 220 Kč). Prohlídka však trvá asi tři a půl hodiny, což může být pro rodiny s dětmi náročné. Při prohlídce ale projdete úplně celý hrad.

O něco kratší, přibližně o dvě hodiny, je Zelený okruh. Ten sice oseká prohlídku o některé komnaty a exhibice, ale to podstatné z hradu stále uvidíte. Za vstupenku pro dospělého zaplatíte 30 zlotých (cca 170 Kč), snížené vstupné vyjde na 20 zlotých (cca 115 Kč). Rodinná vstupenka vychází na 90 zlotých (cca 500 Kč). Prohlídka je dostupná pouze v polštině nebo angličtině, audioprůvodce češtinu také nenabízí.

Hrad Malbork je otevřený po celý rok od pondělí do neděle, v pondělí je ale dostupný pouze Zelený prohlídkový okruh, zatímco zbylé dny se pro změnu na Zelený okruh dostanete pouze ve vymezeném časovém okamžiku – více na stránkách Zamek Malbork. Od konce dubna po konec září je hrad otevřen od 9:00 do 19:00, po zbytek roku je otevírací doba od 9:00 do 15:00.

  Online kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Polish Tourism Organization, Zamek Malbork.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články