PRÁCE 🧰

Kde se v Gdaňsku ubytovat a dobře najíst?

1. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Trojměstí

Polsko je pro Čechy stále lákavějším místem pro dovolenou. Zdaleka se přitom nemusí jednat o letní rekreaci. Takový Gdaňsk je atraktivní celoročně, a tak jsme se tam osobně vypravili a nyní vám předáme naše zkušenosti s ubytováním a restauracemi.

Víkend v Gdaňsku – ubytování, restaurace

Gdaňsk, ležící na severu Polska, je součástí takzvaného Trojměstí. To je aglomerace tří měst, kterou tvoří Gdyně, Sopoty a právě Gdaňsk. Ten je zároveň takovým ústředním městem této oblasti a po zásluze má od turistů největší pozornost. Stěžejním bodem pro většinu návštěvníků je pak oblast jménem Hlavní město. V tomto historickém jádru najdete většinu turistických lákadel včetně radnice, Neptunovy fontány, Baziliky sv. Marie nebo gotický přístavní jeřáb. V těsné blízkosti jsou pak dvě zajímavá muzea – Muzeum jantaru a Muzeum druhé světové války. Vyplatí se tak bydlet co nejblíže Hlavnímu městu.

Hampton by Hilton Gdansk Old Town

Pokud hledáte ubytování v Gdaňsku tak tamější Hilton určitě nevynechejte. Jeho hlavní výhodou je právě jeho poloha, jelikož se hotel nachází přímo v historickém jádru Gdaňsku a od zmíněných památek vás tak dělí pouze dveře balkónu nebo pár kroků po ulici. Z toho důvodu jsem ostatně hotel Hampton by Hilton volil při mé návštěvě i já. Hotel si tedy krátce představíme.

Hampton by Hilton Gdansk Old Town

Do Gdaňska jsem cestoval autem, takže jsem velmi ocenil, že hotel nabízí vlastní parkování. V centru města je to velký bonus, ačkoliv si za parkování připlatíte 100 zlotých denně. Kdy se vám ale podaří svézt autem ve výtahu, že ano? Výhodou navíc je, že auto v garáži můžete na několik hodin nechat i po check-outu, takže si ještě před odjezdem můžete naposledy projít město. Nevýhodou je, že hotel nenabízí nabíjení pro elektromobily.

Na zbytku hotelu poznáte jasný rukopis Hiltonu. Hotel má zkrátka své standardy, čímž vyvolává mezinárodní dojem. To se ostatně odráží i na snídani, která má taktéž mezinárodní charakter – typicky polské dobroty tedy neočekávejte. Na druhou stranu jsem si ale rozhodně neměl nač stěžovat. Totéž platí i o pokojích. Ty jsou prostorné, s balkonem a rozměrnou koupelnou se sprchovým koutem. Na přivítanou jsem navíc na pokoj dostal sladký tác s různými pochutinami. Po krátkém odpočinku na hotelu jsem se vydal do města hledat nějakou večeři.

Hampton by Hilton Gdansk Old Town

Restaurace Gdański Bowke

Restaurací v Gdaňsku je dostatek, já nakonec zakotvil v podniku Gdański Bowke, který se shodou okolností nachází hned vedle gotického přístavního jeřábu, jenž rozhodně také stojí za zhlédnutí. V restauraci byla příjemná atmosféra a večer dokreslovala živá hudba. Z menu, které bylo v polštině, angličtině a němčině jsem si vybral sodovku a grilovaná kuřecí prsa. Musím uznat, že servírování i chuť byly špičkové. Sladkou tečku na závěr tvořil cheesecake. Kompletní večeře vyšla na cca 500 korun. V centru Gdaňsku přiměřená cena.

Restaurace Gdański Bowke

Oria Magic House

Následující den jsem pro změnu hledal místo na oběd. Protože jsem se právě pohyboval v okolí Muzea druhé světové války, padla volba na Oria Magic House. Oproti klasičtěji pojaté restauraci, kde jsem večeřel, je Oria Magic House typicky moderním podnikem. A evidentně se zaměřuje na gurmánský zážitek i vizuální potěšení z jídla. Celé to koresponduje s moderním prostředím nové zástavby, kde se restaurace nachází. Přes den je podnik klidný, večer se pak mění na živoucí bar a pořádají se zde i různé kulturní akce. K obědu jsem zvolil speciální menu Smaki Gdańska, na výběr je ale třeba i sushi nebo pochutiny z moře. Mým doporučením je každopádně zkusit některý z dezertů, ty totiž v Polsku umí špičkové. Posoudit můžete z přiložené galerie.

Oria Magic House

  Cestovní pojištění do Polska online

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články