PRÁCE 🧰

Mýto v Polsku a jeho cena v roce 2023

12. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (18) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

I Polsko, stejně jako většina evropských zemí, má zpoplatněné dálnice. Nikoliv však paušálně a už vůbec ne všechny. Funguje zde mýto, přičemž pro vozidla do 3,5 tuny jen na některých silnicích.

Dálniční poplatky v Polsku v roce 2023

První, co obvykle českého motoristu v Polsku překvapí, je kvalita dálnic. V ČR je to problém, se kterým bojujeme už několik dekád, po kterých se nám povedlo dálniční síť dostat do víceméně použitelného stavu. Poláci však mají dálnice opravdu „západní“ kvality s vybudovanou infrastrukturou, takže se po nich jezdí jedna radost. Trochu matoucí je však systém výběru mýta. Zpoplatněných úseků pro auta do 3,5 tuny hmotnosti není mnoho, jenže je zde hned několik různých možností, jak si placení zjednodušit pomocí třeba mobilní aplikace. Jenže například appka AmberOne je použitelná jen na dálnici A1, na ostatních máte smůlu, protože tam mýto provozuje a vybírá zase jiná firma. 

🇵🇱  Polsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto Dodávka Motocykl
0,00 PLN
0,00 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
71,00 PLN
413,29 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Motocykl
63,00 PLN
366,72 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto Dodávka
108,00 PLN
628,67 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
181,00 PLN
1 053,60 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Motocykl
14,00 PLN
81,49 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto Dodávka
30,00 PLN
174,63 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
54,00 PLN
314,33 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka

Dálnice A1

Mýto je zde vybíráno na úseku Rusocin - Nowa Wieś, kde se o to stará společnost AmberOne. Na jejich webu a1.com.pl najdete i kalkulačku mýta. Tento úsek jsme si projeli celý cestou z Gdaňsku a vyšlo nás to na 29,9 zlotých, tedy 157 korun, které jsme platili kartou na výjezdové bráně. Funguje tu již zmíněná aplikace AmberOne dostupná pro Android i iOS, která umožňuje spárování s platební kartou. Po zadání registrační značky auta tak můžete projíždět přes speciální mýtné brány, označené symbolem kamery a nápisem „AmberGO“. Kamera si přečte značku auta na nájezdu i na sjezdu z dálnice a po jejím opuštění si systém automaticky strhne příslušnou částku z karty. V dopravní špičce to může být urychlení průjezdu přes mýtnou bránu.

Dálnice A1

Tip pro řidiče: Než-li vyrazíte na dovolenou k moři do Polska, chraňte své zdraví a sjednejte si cestovní pojištění. Po cestě ani během pobytu vás tak nepřekvapí žádné nečekané události, které by mohly zasáhnout do vašeho rozpočtu. S výběrem vám poradí online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Polska online

Dálnice A2

Aby v tom nebyl příliš velký pořádek, vybírá mýto na úseku Świecko - Konin a Konin - Stryków firma Autostrada Wielkopolska. Jedná se vlastně o dálnici, která směřuje z východu na západ a propojuje osu Berlín - Poznaň - Varšava. S autem do 3,5 tuny, což je zde „pojazd samochodowy o dwóch osiach“ zaplatíte za průjezd celou délkou dálnice (254 kilometrů) 102 zlotých, tedy zhruba 532 korun. Na webu autostrada-a2.pl je dostupná mapka i tabulka, poplatků mezi jednotlivými sjezdy. Platit lze přes mobilní aplikaci e-TOLL PL, kterou je potřeba mít po dobu jízdy zapnutou, ale je možné platit i zakoupením e-ticketu. Ten seženete buď na webu etoll.gov.pl, nebo ho koupíte na čerpací stanici, případně přes appku e-TOLL PL TICKET. Pokud vás bez tiketu přistihne na dálnici policii, máte problém a zaplatíte pokutu ve výši až 500 zlotých. I pokud vás policie nepřistihne a projedete placeným úsekem, přijde vám pokuta domů, opět ve výši 500 zlotých. Jak z toho ven? Za použití dálnice lze zaplatit i zpětně, zakoupením e-ticketu do tří dnů. Je ovšem logicky potřeba při koupi uvést i datum, kdy jste dálnici využili. Pozor, nejsou zde klasické mýtné brány.

Dálnice A4

Placený je úsek Kraków - Katowice a funguje zde i platba pomocí aplikací Autopay, SkyCash, IKO a mPay, kde se propojí registrační značka s platební kartou a systém si platbu strhne automaticky. Není tedy nutné mít appku zapnutou, ani mít telefon s ní s sebou, je však nutné projíždět přes brány označené symbolem kamery. Dálnici A4 obsluhuje společnost Autostrada Malopolska. Aby to nebylo jednoduché, tak na úseku Wroclaw–Gliwice si musíte koupit tiket zase přes web e-Toll, případně třeba na čerpací stanici.

Obecné doporučení

Pokud si chcete co nejméně komplikovat život a nechystáte se projíždět Polsko křížem krážem několikrát, doporučujeme dálnice A1 a A4 platit hotově na mýtných branách. Neočekávali bychom ani v sezóně takové fronty, jako třeba v Chorvatsku. Dálnici A2 můžete zaplatit zakoupením kuponu přes appku e-TOLL PL TICKET, kde je to záležitost na dvě minuty. Především se však podívejte dopředu, jestli náhodou nepojedete přes placený úsek. Dálnici A2 lze projet i bez toho, abyste vůbec zaregistrovali, že byste měli něco zaplatit. Pokuta 500 zlotých, což je přes 2600 korun, přijde i do Česka.

Platili jste někdy v Polsku mýto? Připadá vám to lepší, nebo horší než dálniční známka? Dejte nám vědět váš názor v komentářích!

Závěrečné doporučení:  Rádi byste naše východní sousedy navštívili autem a rádi byste se vyhnuli řešení různých problémů? Pokud si sjednáte připojištění, případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) vám pokryje a vás na cestě nic nepřekvapí. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovky, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: AmberOn, Autostrada Wielkopolska, Autostrada Malopolska.
Zdroj médií: Jakub Mokříš, AmberOn, Autostrada Wielkopolska, Autostrada Malopolska.
Karel Macalík, 28. 7. 2023 8:07
Dobry den, vcera jsme jeli usek: v blizkosti Dabrowka gorna za Krapkowicemi az do Wroclav. Usek asi 88 km po dalnici. Mytne brany byly zvednute a z pohledu auta neslo na miste zaplatit. Ctu si zde, ze lze zaplatit i 3 dny zpetne. Muzete mi prosim rici jestli tento usek byl zdarma nebo mam radeji zaplatit? A pokud ano, tak prosim kde? Moc děkuji. Mejte pekny den. Karel Macalík
Jakub Mokříš, 28. 7. 2023 9:02
Dobrý den, nejjednodušší bude asi odkázat Vás přímo na web. https://etoll.gov.pl/cz/lehka-vozidla

Přišla docela zásadní změna a dálniční poplatky byly na státem provozovaných dálnicích zrušeny.
Karel Macalík, 28. 7. 2023 10:05
Dobry den, ted si to ctu taky treba zde: https://www.tolls.eu/cs/polsko je tam psano: Dálnice spadající do systému eToll jsou pro vozidla do 3,5 t od 1. července 2023 zdarma. Tak mrknu na stranku a snad to pomuze :). Děkuji moc za info
Pavel Šmída, 11. 7. 2023 16:30
Dobrý den. Cesta CR přes Osiek a potom na dálnici A4,5 do Wroclaw a zpět. Je tato silnice zpoplatněna? Některá navigace to bere jako placená, jiná jako neplacená. Dle mého názoru je bezplatná. Můžete mi toto potvrdit? moc děkuji za reakci.
Jakub Mokříš, 12. 7. 2023 12:05
Dobrý den, díky za dotaz, odkážu Vás přímo na web https://www.autostrada-a4.com.pl/en

Tam je přehledná mapka a veškeré informace.
Karin Voznicová, 26. 6. 2023 19:20
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. O víkendu jsme projížděli Polskem v úseku od Bohumína do Zgorzelec. Jeli jsme tam před pár lety a platili jsme mýto na mýtné bráně. Nezjistili jsme si bohužel dopředu, jestli nedošlo k nějaké změně. Mýtné brány byly otevřené, nikde nikdo, tak jsme usoudili, že se mýto neplatí. Teď jsme zjistili, že jsme mýto asi platit měli přes e-tool. Můžete někdo poradit, co teď máme dělat? Lze zpětně nějak doplatit nebo máme čekat na pokutu? Děkuji za rady....
Jakub Mokříš, 27. 6. 2023 15:50
Dobrý den, na Vašem místě bych zavolal na linku e-TOLL, kde by vám měli poradit. Tiket se dá koupit i zpětně ale máte na to pouze tři dny. Pakliže to nestihnete, pravděpodobně přijde pokuta.
[email protected], 17. 6. 2023 16:39
Mohu se prosím zeptat, zda zaplatím A4 (Wroclaw-Krakow) na i na mýtné bráně, nebo je nezbytně nutné aktivovat autopay. Děkuji za odpověď.
Jakub Mokříš, 19. 6. 2023 16:14
Dobrý den, díky za dotaz. Snad vám pomohu citací z oficiálního webu „uživatelé lehkých vozidel (do 3,5t) platí za jízdy na úsecích dálnic A2 Konin-Stryków a A4 Wrocław-Sośnica pouze v systému e-TOLL. Mohou tak učinit zakoupením elektronického dálničního e-ticketu v aplikaci e-TOLL PL TICKET, v aplikacích partnerů e-TOLL, v internetovém obchodě etoll.gov.pl a na 1 398 čerpacích stanicích.“
Stana Horak, 13. 6. 2023 13:30
Mezi Katovicemi a Krakovem jsou dvě mýtné brány. Jednoduchým násobením zjistíte, že domovských 1500 (2300) CZK je velmi mírná cena již při několika málo průjezdech.
Jakub Mokříš, 13. 6. 2023 13:53
Máte pravdu! Na druhou stranu je třeba uznat, že dálnice v Polsku jsou daleko příjemnější než ty naše.

Podobné články