PRÁCE 🧰

Do polského Gdaňsku a zpět Dacií Sandero za 3506 korun (3. díl)

15. 6. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Dacií Sandero do Polska Dacia

Ve třetím díle seriálu a výpravě za hledáním kvalitní alternativy k dovolené u moře v Chorvatsku se konečně dostaneme na gdaňskou pláž a vypravíme se na cestu domů.

Do polského Gdaňsku a zpět Dacií Sandero za 3506 korun (3. díl)

Články na téma Dacií Sandero do Polska:

  1. Do polského Gdaňsku Dacií Sandero za 1487 korun (1. díl)
  2. Do polského Gdaňsku Dacií Sandero za 1487 korun (2. díl)
  3. Do polského Gdaňsku a zpět Dacií Sandero za 3506 korun (3. díl) - právě čtete
  4. Cesta do Gdaňsku Dacií Sandero

Cyklisté se tu po silnici nemotají

Druhý den ráno jsem se probudil krátce po šesté hodině. Neměl jsem tendence spát dál, protože jsem se už těšil na další část mého programu. Po sprše a sbalení zavazadel jsem se tedy vypravil směrem na pláž. Doprava v Gdaňsku, respektive její hustota a plynulost, odpovídá městu o půl milionu obyvatelích. Zaregistroval jsem ale jednu zajímavou věc – nejsou tu moc tendence míchat dohromady automobilovou dopravu s cyklodopravou. Podél silnice je cyklostezka, ale nikdo tu nešikanuje motoristy tím, že je nutí sdílet jednu komunikaci s lidmi, co jedou do práce na kole.

Reaganův park, molo a všude čisto

U pláže jsem zaparkoval kousek od Parku Prezydenta Ronalda Reagana zdarma, nicméně v létě tu bude asi dost natřískáno a místo se bude hledat hůř. Když už jsem byl blízko parku pojmenovaného po tak významném politikovi, trochu jsem ho prošel a zamířil tudy na pláž.

Co mě zaujalo, bylo množství uklízejících lidí. V podstatě všude, kam jsem se vrtnul, byla nějaká pracovní četa sbírající odpadky nebo sekající trávu. Nejinak tomu bylo i na mole, které šest chlapíků horlivě zbavovalo nafoukaného písku. Jestliže to tu takto dělají každý den ráno, není divu, že je Gdaňsk tak upravené a krásné město. Nejen centrum, ale i pláž a její okolí jsou rozhodně nadprůměrně čisté, když to srovnám s jinými evropskými destinacemi.

Mimochodem, molo je ráno skoro prázdné, s výjimkou jedné slečny provozující jógu jsem tam byl sám. A skvělý je i výhled z něj, který ozvláštňují lodě kotvící v dáli na moři. Kdo by měl zájem podívat se víc zblízka, má k dispozici dalekohled. Ještě větší molo je mimochodem o kousek dál po pláži v Sopotech, ale až tam jsem se z časových důvodů nedostal.

Buďte před cestou připraveni: Než vyrazíte autem do Polska, sjednejte si cestovní pojištění. Správně nastavené limity vás podrží při nepříjemných situacích, které se mohou výrazně odrazit ve vašich financích. Využijte kalkulačku cestovního pojištění a získejte pojištění podle vašich představ. 

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Cesta zpět

Pomalu se blížila doba, kdy jsem chtěl z Gdaňsku vypadnout a vydat se směrem k domovu. Sedl jsem tedy do auta a zapnul klimošku, jelikož i přestože venku bylo příjemných 21 stupňů, ranní sluníčko rozpálilo interiér Dacie Sandero poměrně solidně. Ke klimatizaci tohoto vozu mám jeden poznatek – v automatickém režimu mi připadala až příliš snaživá. Foukala dost studený vzduch přímo výdechy pro posádku, což bych jistojistě odnesl angínou, takže jsem si ji raději ladil manuálně a sílu foukání jsem srazil skoro na minimum.

Odpočívadlo u dálnice

Fajn odpočívadla, jinak nuda

Vymotat se z Gdaňsku chvíli trvalo a zvolil jsem malinko odlišnou trasu přes Lodž, Vratislav, Strzegom a Kamiennou Goru. Očekával jsem, že třeba bude záživnější, což se ukázalo jako hrubý omyl. Chvílemi jsem skoro nabýval dojmu, že už jsem tudy jednou projížděl, ačkoliv jsem samozřejmě věděl, že to není pravda. Co mě ale potěšilo, byla odpočívadla. Parkoviště s malou budovou, ve které jsou toalety, které někdo pravidelně uklízí a udržuje. Všechna ve stejném stylu, některá i s hlídačem. Za mě super, navíc jich je fakt hodně, což se nedá říct o čerpacích stanicích, těch naopak moc není. Když už nějakou potkáte, vychází benzín na 35–37 korun, nafta na 33–35 korun. Mýto tentokrát stálo 157 korun, což není zase tak moc, když zvážím, jak moc kvalitní dálnice Poláci mají.

Dvě značky obce!

Jakmile jsem sjel před hranicemi na okresky, setkal jsem se s trochu nečekaným problémem. Obec je totiž označena značkou s jejím názvem, ale pak následuje ještě jedna značka, která symbolizuje jakousi zástavbu (viz. úvodní fotka článku). Popravdě jsem netušil, od které z těchto značek musím dodržovat padesátku, takže jsem se jal googlit. Je to až ta druhá jmenovaná, takže za značkou z názvem obce lze jet klidně 70 km/h a na 50 km/h se zpomaluje až tam, kde skutečně začíná obec. Připadá mi to lepší než u nás, kde katastr vesnice je často dost daleko od prvních domů, což jednak nutí řidiče zpomalit zbytečně brzy a jednak to taky zavdává příležitost k „bukaření“ agilních policistů s radarem.

Nepředjedeš!

Návrat do České republiky byl ve znamení zvýšeného tlaku, protože se mi na úzké silničce sice povedlo předjet pomalu jedoucí autobus, ale o pár set metrů dál čekala další past v podobě kamionu. I ten se mi povedlo po čase předjet, nicméně následoval pro změnu traktor, za kterým jsem se dovlekl až do Trutnova. Ne, nemohl uhnout stranou a nechat předjet kolonu za sebou, prostě nás musel všechny zdržovat. Nechci vypadat jako kverulant, ale pokaždé, když se vrátím ze zahraničí do Česka, bezpečně poznám, že jsem doma podle toho, jak se lidé chovají na silnicích. Snad nikde jinde, s výjimkou Španělska, jsem nezažil takovou koncentraci bezohlednosti. Abych si ale jen nestěžoval – od Hradce Králové už cesta ubíhala příjemně až domů, kam jsem dorazil v 17:23.

Když to zhodnotím pár čísly a fakty:

  • Cesta tam: 682 kilometrů
  • Cesta zpět: 793 kilometrů
  • Celkem obě cesty + nějaké pojížďky po Gdaňsku: 1494 kilometrů
  • Spotřeba: 6,2 litrů na sto
  • Náklady na palivo: 3256 korun
  • Mýto: 250 korun
  • Náklady celkem: 3506 korun

Jeli jste někdy do Polska k moři? Dejte nám vědět v komentářích!

Doporučení redakce: Rádi byste na dovolenou za hranice autem, ale váháte kvůli možným rizikům spojeným s cestou? Pokud si sjednáte připojištění, případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) vám pokryje a vy si užijete dovolenou bez nervů. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovky, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, Dacia.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články