PRÁCE 🧰

Do polského Gdaňsku Dacií Sandero za 1487 korun (2. díl)

13. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Dacií Sandero do Polska Dacia

V rámci hledání alternativy k Chorvatsku jsem se vypravil do Polska, konkrétně do Gdaňsku. V minulém dílu jsem popisoval začátek cesty, v tomto se konečně dostávám na místo.

Do polského Gdaňsku Dacií Sandero za 1487 korun (2. díl)

Články na téma Dacií Sandero do Polska:

  1. Do polského Gdaňsku Dacií Sandero za 1487 korun (1. díl)
  2. Do polského Gdaňsku Dacií Sandero za 1487 korun (2. díl) - právě čtete
  3. Do polského Gdaňsku a zpět Dacií Sandero za 3506 korun (3. díl)
  4. Cesta do Gdaňsku Dacií Sandero

Po rychlostní silnici S5 jsem si to svištěl docela dlouho, povrch mají polští soudruzi pěkně udělaný, cesta je příjemná, až tedy na jeden detail. Ono totiž Polsko je docela placka, takže člověk vlastně moc nevnímá žádné záchytné body a nemá moc šanci se kochat krajinou, která vypadá pořád stejně. Obkroužil jsem Bydhošť a podél řeky Visly jsem to valil až k městu Grudziądz.

Na dálnici klidně 140 km/h

Kousek před ním jsem se napojil na dálnici A1. Opět skvělý povrch, dálnice jak se patří, navíc polské předpisy povolují na těchto komunikacích 140 km/h, což jsem si nacvakal na tempomatu a frčel směr Gdaňsk. Za kvalitní dálnici si Poláci i něco málo účtují v podobě mýta. Nic složitého, prostě přijedete k mýtné bráně, vezmete si lísteček a jedete dál. Na sjezdu lísteček předáte obsluze a zaplatíte.

Příště raději s bederní opěrkou

Mimochodem tachometr Dacie Sandero Stepway je poměrně přesný a proměřuje jen asi o 2–3 km/h – měřil jsem to podle rychlosti zobrazené navigací. Co mě ale začalo pomalu trápit, byla absence bederní opěrky. Bez ní se cestuje o poznání hůř než s ní a špatně podepřená záda se po pár stech kilometrech prostě projeví. V mém případě stačila krátká procházka do McDonald’s na velké menu a zpět. Nicméně pokud bych měl jmenovat jedno vylepšení, které bych v testované Dacii chtěl, byla by to právě bederní opěrka.

Mýtná brána Polsko

Každopádně jsem se pomalu blížil ke Gdaňsku, tedy k severnímu pobřeží. Cestou jsem si ještě zvládl zakoupit jednu kávu na benzínce a po chvíli jsem na mýtnici uhradil poplatek za použití dálnice ve výši 17,6 zlotých, tedy 92,82 korun. Zamířil jsem do města na adresu ubytování.

Mohlo by se vám hodit: Alternativou k oblíbenému Chorvatsku může být letos Polsko. V případě, že máte k našim východním sousedům cestu, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Pro zorientování se v jednotlivých nabídkách lze využít chytrou kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Polska

Řeka mrtvá, okolí živé

Jakmile jsem dorazil na místo, zjistil jsem, že parking je na ulici placený, takže budu muset využít podzemní parkoviště avizované v popisu nemovitosti, kde jsem měl složit hlavu. Na recepci jsem se tedy doptal a sympatický sekuriťák mi ukázal, kam mám zaparkovat svůj povoz. Sprcha, vybalení věcí a hurá do města! V Gdaňsku jsem nikdy nebyl, takže jsem byl patřičně zvědavý, navíc jsem měl jisté reference na místní restaurace, které jsem také plánoval otestovat.

Město Gdaňsk v Polsku

Jelikož jsem bydlel prakticky v centru, neměl jsem to daleko a mé první kroky vedly k řece Martwa Wisła, což je v překladu Mrtvá Visla. Nevím, jak je na tom s životem řeka samotná, ale kolem ní to rozhodně mrtvé není. Nábřeží je plné restauračních zahrádek, je upravené a domy krásně zrekonstruované. Uprostřed řeky je navíc zajímavý otočný most. Pokud budete mít to štěstí, podívejte se, jak se otáčí, je to nesmírně zajímavé a nápadité technické řešení.

Otočný most Gdaňsk

Zákusky i pirohy

Po krátké procházce mé kroky zamířily do kavárny vyhlášené svými zákusky. Jeden jsem si vybral a společně s cappuccinem si ho užil na prosluněné zahrádce. Krásné náměstí se stromy dodává místu šmrnc a jestli jste podobně mlsní jako já a ocitnete se někdy v Gdaňsku, tak cukrárna se jmenuje UMAM, má skvělou obsluhu a velmi fotogenické produkty. Cenově je to malinko dražší, zmíněná káva a zákusek vyšly na v přepočtu 179 korun (34 zlotých).

Zákusek v cukrárně UMAN v Gdaňsku

Jelikož se blížil čas večeře, rozhodl jsem se ještě chvíli prozkoumávat centrum města s okolím překrásné baziliky a poté najít nějaké příhodné místo, kde bych mohl ochutnat tradiční jídlo. Polsko totiž dalo světu spoustu skvělých věcí a objevů. Krom objevu radiace a lampy naftowe (petrolejky) vymysleli i pirohy. Netrvalo dlouho a jednu příhodnou restauraci jsem našel. Solidní recenze podniku Pierogarnia Stary Młyn slibovaly kvalitní gastro zážitek, takže jsem se nechal usadit ke stolu. U slečny Moniky jsem si objednal a trpělivě vyčkával, konzumujíce předkrm v podobě rybího salátu s chlebem.

Pirohy v restauraci Pierogarnia Stary Młyn Gdaňsk

Zákusek v Pierogarnia Stary Młyn Gdaňšk

Účet v restauraci Pierogarnia Stary Młyn Gdaňsk

Zajímavé je, že pirohy restaurace nabízí buď klasické, nebo smažené/pečené. Na můj zvídavý dotaz, proč to tak je, mi Monika odpověděla, že zahraniční hosté nejsou zvyklí na konzistenci pirohového těsta, takže pro ně mají tuto variantu. Po chvíli jsem se dočkal své porce, kterou jsem s chutí snědl a opět nemohu než doporučit. S pirohy jsem poslal do žaludku ještě jedno točené pivo a vynikající jablečný koláč. Platil jsem v přepočtu 499 korun, restaurace si sama započítala diškreci, proti čemuž jsem nic nenamítal, pětistovka za solidní večeři mě nijak neurazila, ačkoliv v Gdaňsku se jedná o jeden z těch dražších podniků.

Byli jste někdy v Gdaňsku? Jak se vám tam líbilo?

Na co nezapomenout: Vyhrálo u vás letos Polsko, chtěli byste jet autem ale zároveň byste neradi řešili nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, Dacia.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články