PRÁCE 🧰

Alkohol za volantem v Polsku

2. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče Cestování do zahraničí Tolerance alkoholu na cestách Cesta do Polska Dopravní předpisy v Polsku Cestování autem po Polsku

Každý stát si může určovat hranici přípustných promile alkoholu za volantem podle svého uvážení. V sousedním Polsku mají o něco mírnější limity, než na které jsme zvyklí z českých silnic.

Alkohol za volantem v Polsku

Tolerance alkoholu v Polsku

Maximální hodnotou promile, kterou Poláci tolerují za volantem je 0,2. Pokud by vás zastavila policejní hlídka a naměřila vám vyšší číslo, mohla by vás prohlásit za nezpůsobilého k řízení motorového vozidla. Polská policie má právo provádět dechovou zkoušku při namátkové kontrole. Stejně tak musí dýchnout do alkohol testeru řidič, který se dopustil dopravního přestupku nebo způsobil havárii.

Tip na cestu do Polska: Jestliže se chystáte do Polska sami, se svojí drahou polovičkou, s přáteli či rodinou, neopomeňte si sjednat cestovní pojištění online. Pro ušetření času a nalezení výhodné nabídky se vyplatí využít online kalkulačky a srovnávače.

  Cestovní pojištění do Polska online

Pokud by vám na policejním testeru byla naměřena hodnota v rozmezí 0,2 až 0,5 promile alkoholu, museli byste ve správním řízení zaplatit pokutu do výše 5000 PLN a zároveň by vám mohl být odebrán řidičský průkaz na dobu 6 měsíců až 3 let, podle závažnosti přestupku.

V případě, že byste měli více než 0,5 promile alkoholu v krvi, jedná se už o trestný čin. Výši pokuty, která vám bude udělena, stanoví tribunál. Kromě toho vám hrozí pobyt za mřížemi až na dva roky a zákaz řízení po dobu 1 až 10 let.

Pozor byste si měli v Polsku dávat i v případě, že plánujete jet na kole. Polská policie totiž pravidelně kontroluje i cyklisty a i oni jsou podrobováni dechovým zkouškám.

Stejná tolerance alkoholu jako v Polsku

V několika zemích Evropy najdete stejnou hranici alkoholu za volantem jako v Polsku. Jedná se o Norsko a Švédsko.

Doporučení Portálu řidiče: Pokud jste se rozhodli do Polska vydat vlastním vozem a chcete se vyhnout výdajům spojeným s možnými riziky, jako je havárie, vandalismus nebo krádež, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články