PRÁCE 🧰

Tolerance alkoholu v Německu

13. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče Cestování do zahraničí Tolerance alkoholu na cestách

V České republice platí přísná pravidla pro míru alkoholu v krvi pří řízení motorového vozidla - tedy nulová hranice. V Německu je to ale jinak.

Tolerance alkoholu v Německu

Články na téma tolerance alkoholu v sousedních zemích:

  1. Tolerance alkoholu v Německu - právě čtete
  2. Alkohol za volantem v Rakousku
  3. Alkohol za volantem v zahraničí

Kromě dálnic bez poplatků si řidiči v Německu mohou dopřát i jedno alkoholické pivo a následně pak usednout za volant. Ačkoli tady pozor, jak tabulky ukazují, tak každé tělo i pohlaví reaguje na alkohol jinak. A tak pokud se na takový výlet chystáte, a stejně tak se chystáte nějakého toho panáčka si dát po obědě, pak si s sebou pro jistotu vezměte alkoholtester. Ať víte, na čem jste, neboť překročení povoleného limitu znamená hodně vysokou pokutu a k tomu ještě problémy.

Alkohol za volantem je častou příčinou dopravních nehod nejen v zahraničí, ale i u nás. Proto pokud nutně nemusíte pít, pak nepijte, nebo alespoň nesejdete opilí za volant.

Doporučení pro řidiče: Pokud se chystáte na cestu do Německa, nezapomeňte si s sebou přibalit také cestovní pojištění. Sjednání cestovka vám zabere pouze pár minut díky online kalkulačce cestovního pojištění. Buďte připraveni do Německa se vším všudy.

  Nejlepší cestovní pojištění do Německa

Jaké jsou hranice a sankce

V Německu platí povolená míra alkoholu v krvi do 0,5 promile. Výjimka se týká mladých řidičů do 21 let a těch, kteří si řidičské oprávnění udělali až v pozdějším věku a vlastní ho kratší dobu než dva roky, pro ně platí podmínka nulové tolerance.

Pokud je jeden z těchto limitů překročen a policejní hlídka to při kontrole zjistí, pak je nutné počítat s mastnou pokutu. Je-li naměřená hodnota od 0,5 do 1,1 promile pak je pokuta od 500 euro do 1500 euro s odebráním řidičáku na jeden měsíc.

Jestliže je to ale nad 1,1 promile pokuta dosahuje až několikanásobku a k tomu přidejte i soudní řízení. Ztráta řidičského oprávnění je možná až na pět let. Kdo by navíc způsobil dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, může očekávat ještě horší trest, do kterého spadá i odnětí svobody.

Nicméně zajímavé je, že cyklisté mají, oproti řidičům, povolenou míru poněkud vyšší. Ti si tak mohou dopřát piv hned několik, pokud jejich hranice alkoholu v krvi nepřekročí hodnotu 1,6 promile. Pokud ji ale překročí, pak se jich týkají stejné postihy jako u řidičů - tedy pokuta až 1500 euro a odebrání řidičáku.

Mohlo by se vám hodit: Chtěli byste letos poctít návštěvou naše západní sousedy ale zároveň byste neradi řešili nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si pro jistotu připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovka, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Alkozona, Tester.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články