PRÁCE 🧰

Alkohol za volantem v Rakousku

30. 1. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče Cestování do zahraničí Tolerance alkoholu na cestách

Dát si pivo nebo víno k obědu a následně usednout za volant? To nemusí být úplně povoleno v každé zemi na světě. Jak to s tolerancí mají u našich sousedů v Rakousku?

Alkohol za volantem v Rakousku

Články na téma tolerance alkoholu v sousedních zemích:

  1. Tolerance alkoholu v Německu
  2. Alkohol za volantem v Rakousku - právě čtete
  3. Alkohol za volantem v zahraničí

Každý, kdo sedá za volant, by měl být vždy především zodpovědný. To, že některé země dovolují užít určité množství alkoholu před jízdou, neznamená, že toho okamžitě využijete a budete to praktikovat vždy a všude. Ono totiž alkohol snáší každý jinak, a pokud zrovna u sebe nemáte alkohol tester, abyste se ujistili, že se do povoleného limitu ještě vejdete, je to spíše čistý risk. Každé tělo muže i ženy pracuje se spalováním trochu jinak, a zatímco jeden může být pod povolenou maximální hranicí, ten druhý ji hravě překročí a už to může být problém.

Jak je to tedy v Rakousku

Zdejší řidiči si mohou dopřát zhruba jedno pivo, protože povolená tolerance dosahuje hodnoty 0,5 promile. Cyklisté to mají pak o trochu více benevolentnější a mohou si užít o jedno pivo nebo panáka víc, protože u nich se toleruje množství až 0,8 promile. Nicméně, jak už bylo řečeno, každý na alkohol reaguje jinak, a tak na to myslete, než vyrazíte na cestu. Velký pozor by si měli dávat profesionální řidiči, pro které platí přísnější pravidla a to hranice 0,1 promile alkoholu!

Doporučení Portálu řidiče: Při krátkodobém či dlouhodobém pobytu v Rakousku nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění, které vás podrží za jakékoliv situace. Navíc nemusíte ani sáhodlouze pátrat po nabídkách na internetu, vše za vás udělá online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Rakouska online

Pozor na pár věcí

Jestliže dopravní hlídka řidiče zastaví a ten nadýchá více, než je povolené množství, pak musí počítat samozřejmě s pokutou. Její výše se odvíjí především podle toho, o kolik moc se limit překročil a může se tak klidně vyšplhat do 5800 euro, nicméně minimální výše pokuty je 220 euro. To už je docela drahý špás.

Počítat je také nutné s tím, že pokud se způsobí dopravní nehoda, může to mít také určitě nějaké následky. Důležité pak je mít sjednané cestovní - havarijní pojištění na auto do zahraničí. Případně se informujte u pojišťovny, jestli se plnění vztahuje i na takové případy, kdy způsobíte nehodu, nadýcháte, ale v Rakousku to bude stále pod povoleným limitem.

Řidičům v Rakousku se stejně tak nevyplatí to, kdyby chtěli před policií machrovat, že dechovou zkoušku nepodstoupí. V takovém případě se k nim budou policisté chovat tak, jako že mají automaticky 1,6 promile, což samozřejmě znamená nejvyšší sazbu pokuty, odebrání řidičáku a zároveň může být udělen zákaz řízení. Pokud se toho dopustí cizinec, pak je mu zakázáno řídit na území daného státu.

100% příprava: Pokud se na dovolené neradi stresujete, nezapomeňte svůj vůz připojistit. Správně vybrané pojištění vás dokáže ochránit před nepříjemnými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla. Využít můžete připojištění rámci výše uvedeného cestovka, případně si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Alkoholium.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články