PRÁCE 🧰

Alkohol za volantem Chorvatsko

25. 6. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče Cestování do zahraničí Tolerance alkoholu na cestách

Chorvatsko je pro řadu Čechů cílovou destinací letní dovolené. Abyste si ji ale mohli vychutnat dosyta, je třeba si dávat pozor na dodržování všech místních dopravních předpisů, včetně tolerance alkoholu. Jinak byste se mohli vrátit z cesty nejen opálení, ale i s tučnou pokutou.

Tolerance alkoholu v Chorvatsku

Články na téma limity alkoholu v ČR a cizině:

  1. Tolerance alkoholu za volantem v ČR a Evropě
  2. Tolerance alkoholu v Chorvatsku - právě čtete
  3. Tolerance alkoholu v USA

Tolerance alkoholu v Chorvatsku

Řada Čechů volí možnost cesty do Chorvatska vlastním vozem. A většina z nich si s sebou veze i pár piv na zahnání žízně. Proto je dobré předem vědět, jaké předpisy platí v této turistické destinaci co se týká tolerance alkoholu za volantem.

V Chorvatsku jsou pravidla pro řízení auta po požití alkoholu mírnější než v České republice. Ve většině případů platí tolerance alkoholu do 0,5 promile. Existují ale dvě výjimky z tohoto pravidla. Pokud je vám méně než 24 let, budete muset striktně dodržovat nulovou toleranci. To samé platí i pro profesionální řidiče a ty, kteří řídí vůz s hmotností nad 3,5 tuny.

Při porušení těchto pravidel musíte počítat s pokutou. V případě, že usednete za volant s alkoholem pod hranicí 0,5 promile a nezpůsobíte nehodu, tak se nemusíte ničeho bát. Pokud byste ale zapříčinili havárii, zaplatíte pokutu 700 kun.

Pokud překročíte toleranci a zastaví vás policejní hlídka, musíte počítat s mnohem vyšší sankcí. Při přítomnosti 0,5 až 1 promile alkoholu dostanete pokutu ve výši 1 000 až 2 000 kun. Pokud budete mít v krvi 1 až 1,5 promile alkoholu, zaplatíte 2 000 až 5 000 kun. Pokud promile alkoholu překročí hodnotu 1,5 nebo řidič odmítne dechovou zkoušku, musí se připravit na zaplacení poplatku 5 000 až 15 000 kun.

Náš tip: Chystáte se letos na cestu do Chorvatska? Pokud ano, buďte vždy připraveni a sjednejte si cestovní pojištění do Chorvatska. Pro ušetření nemalých financí, které můžete použít na dovolenou, se vyplatí použít online porovnání cestovního pojištění.

  Sjednat cestovní pojištění do Chorvatska

Tolerance alkoholu při cestě do Chorvatska

Ať už pojedete do Chorvatska jakoukoliv cestou, měli byste znát i toleranci alkoholu v zemích, které budete projíždět.

  • Tolerance alkoholu v Rakousku

V Rakousku platí stejná tolerance alkoholu jako v Chorvatsku. Pokud vám policejní hlídka naměří více než 0,5 promile alkoholu, označí vás za osobu pod vlivem, která nesmí auto řídit. Pak se musíte připravit nejen na zaplacení pokuty, ale také na možný zákaz řízení v Rakousku.

  • Tolerance alkoholu ve Slovinsku

Při průjezdu Slovinskem musíte také počítat s tolerancí alkoholu za volantem 0,5 promile. Z tohoto pravidla jsou vyjmuti profesionální řidiči nebo řidiči, kteří vlastní řidičské oprávnění méně než 2 roky. Pro ty platí nulová tolerance.

  • Tolerance alkoholu na Slovensku

Na Slovensku platí, co se týká alkoholu za volantem, stejná pravidla jako v Čechách. Při průjezdu Slovenskem musíte tedy počítat s nulovou tolerancí.

  • Tolerance alkoholu v Maďarsku

V Maďarsku platí nulová tolerance alkoholu za volantem. Pokud by vám policejní hlídka naměřila hladinu alkoholu do 0,8 promile, musíte počítat se zaplacením pokuty. V případě, že by hladina alkoholu byla vyšší než 0,8 promile, může být proti vám zahájeno soudní řízení.

Příprava se vším všudy: Mnoho řidičů jezdí do Chorvatska vlastním vozem a nejinak tomu je i letos. Pokud i vy patříte mezi ně, nezapomeňte svůj vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Správně vybrané pojištění vás zvládne ochránit před nepříjemnými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: depositphotos.

Podobné články