PRÁCE 🧰

Jak je to s alkoholem za volantem v zahraničí

3. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče

Alkohol za volantem je i v České republice velkým tématem, které opakovaně vzbuzuje debaty a rozpory napříč společností. Jak je to ale s tolerancí v zahraničí?

Alkohol za volantem v zahraničí

Články na téma tolerance alkoholu v sousedních zemích:

  1. Tolerance alkoholu v Německu
  2. Alkohol za volantem v Rakousku
  3. Alkohol za volantem v zahraničí - právě čtete

V České republice platí dlouhodobě jasné pravidlo – alkohol za volant nepatří, a to v žádné míře. V minulosti se sice opakovaně objevovaly snahy o změny, do dnešní doby se ale návrhy nepodařilo do praxe prosadit, a proto na území České republiky platí jasně stanovená nulová tolerance alkoholu na silnicích.

Takto přísný přístup ale řada evropských států v praxi neuplatňuje. Dokonce platí, že v případě většiny evropských ekonomik je nějaká tolerance alkoholu za volantem nastavena.

Liberální jsou hlavně v Británii

Ten vůbec nejvíce benevolentní přístup v praxi uplatňuje Velká Británie, kde je tolerance alkoholu za volantem stanovena dokonce do 0,8 promile. Výjimkou je území Skotska, kde je tato tolerance o 0,3 promile nižší.

Největší okruh zemí v Evropě umožňuje toleranci alkoholu do 0,5 promile. Do této skupiny se řadí kupříkladu Nizozemsko, Belgie, Řecko, Portugalsko, Francie, Španělsko, Portugalsko, Rakousko, Německo, Itálie nebo třeba Chorvatsko. Každý z těchto států v praxi stanovil nějaké výjimky, na které se tolerance nevztahuje. Nejčastěji jde o mladé a nezkušené řidiče, motorkáře nebo motoristy z povolání.

Dalších několik států má toleranci nastavenou do 0,3 promile. V tomto ohledu jde kupříkladu o Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu nebo třeba Moldávii. V sousedním Polsku je tolerance stanovena do 0,2 promile a podobně je na tom i třeba Srbsko nebo Norsko.

Podobně jako Česko je na tom Slovensko či Maďarsko

Okruh států, který alkohol za volant odmítá úplně, je tak v rámci Evropy poměrně malý. Kromě České republiky se do této skupiny ekonomik řadí rovněž Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Všechny ostatní ekonomiky nějakou míru tolerance alkoholu za volantem nastavily. Jde tedy o státy, které před rokem 1990 byly součástí východního bloku.

Minimálně v České republice to aktuálně nevypadá, že by se nulová tolerance alkoholu u řidičů měla měnit. Příznivci této regulace opakovaně uvádí, že alkohol uvolňuje zábrany a působí jako sedativum. Dochází ke zpomalení reakční doby, která silným způsobem ovlivňuje bezpečnost na silnicích. Někteří zároveň uvádí, že v případě požití alkoholu nadmíru roste sebevědomí.

Jaké jsou v Česku tresty?

V každém případě platí, že dopady požití alkoholu jsou u každého jedince rozdílné. Vědci ale opakovaně ukazují, že už při 0,2 promile alkoholu v krvi dochází k poklesu plné koncentrace. Pohybující se cíl se hůř sleduje, motorista má následně problém zvládat více věcí najednou.

Jestliže má jedinec v krvi už 1 promile, v řadě případů ztrácí schopnost udržovat automobil v jízdním pruhu. Osoby mají rovněž tendenci mnohem více riskovat, jejich sebedůvěra roste a hůře dochází k odhadování skutečných schopností.

Zajímavostí je, že v České republice platí už od roku 2010 povinnost provést orientační dechovou zkoušku u každé policejní kontroly. Interní předpisy policii ukládají, aby každá hlídka měla u sebe k dispozici funkční dechové zařízení na zjišťování přítomnosti alkoholu. Pokud se alkohol za volantem prokáže, musí řidiči v České republice počítat s vysokými tresty, pokutami, se zákazem řízení a trestnými body.

Záleží ale na tom, jak moc značná přítomnost alkoholu byla naměřena. Pokud jde o více než 1 promile, jedná se dokonce o trestný čin, kterým se následně zaobírají soudy. Sankcí je odnětí svobody až na tři léta. Pokud řidič dechovou zkoušku odmítne, hrozí mu pokuta ve výši až 50 tisíc korun, zákaz řízení motorových vozidel až na 2 roky a odebrání 7 trestných bodů.

Zdroj info: police.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články