PRÁCE 🧰

Je alkohol za volantem trestný čin?

28. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

Řízení pod vlivem alkoholu může být klasifikováno jako přestupek, ale i jako trestný čin. V tomto článku se podíváme na to, jaká je hranice mezi přestupkem a trestným činem a jaké tresty mohou pachateli hrozit.

Je alkohol za volantem trestný čin?

Trestní zákoník stanovuje, že řidič, který řídí motorové vozidlo v provozu na pozemní komunikaci v době, kdy je jeho schopnost řídit vozidlo snížena požitím alkoholu nebo jiných návykových látek, může být trestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem řízení.

Tresty za alkohol za volantem

Výše uloženého trestu a finanční pokuty se vždy odvíjí od hladiny alkoholu v krvi a možnosti zranění třetí osoby či jejího majetku v souvislosti s dopravní nehodou. Pokud hladina alkoholu v krvi řidiče nepřesáhne 1 promile a pokud v důsledku dopravní nehody nedojde k žádným zraněním, obvykle se jedná o přestupek. Tento přestupek bývá většinou sankcionován finanční pokutou, která se pohybuje v rozmezí od 2 500 do 20 000 korun, a současným udělením zákazu řízení motorových vozidel na dobu trvající od 6 do 12 měsíců. Po uplynutí poloviny období je možné podat žádost o obnovení řidičského oprávnění. Zákon totiž píše: „Od výkonu zbytku zákazu činnosti lze po uplynutí poloviny doby výkonu této sankce upustit, jestliže pachatel přestupku způsobem svého života prokázal, že její další výkon není potřebný.“

Vždy však záleží na konkrétní osobě (úředníkovi), zda vaší žádosti vyhoví. Klíčové je, zda jste se „napravili“. Pro podání žádosti je třeba navštívit úřad s rozšířenou působností, který odpovídá místu trvalého pobytu řidiče. K odevzdání žádosti budete potřebovat následující dokumenty: Žádost o vrácení řidičského oprávnění, Posudek o zdravotní způsobilosti (lékařská prohlídka, nesmí být starší jak 90 dnů), Posudek o vykonání dopravně psychologického vyšetření (v případě, zda byl zákaz řízení udělen na 6 nebo více měsíců) a Rozhodnutí o prominutí zbytku trestu.

Kdy je řízení pod vlivem alkoholu klasifikováno trestný čin?

V případě, že naměřená hladina alkoholu v krvi překročí 1 promile, jedná se o trestný čin známý jako "ohrožení pod vlivem návykové látky." Za tento trestný čin mohou být uvaleny různé sankce v závislosti na závažnosti situace. Tresty mohou zahrnovat podmíněný nebo nepodmíněný trest odnětí svobody trvající až 1 rok, zákaz řízení vozidla v rozmezí od jednoho roku až po deset let, udělení 7 trestných bodů na řidičském průkazu a finanční pokutu ve výši od 25 000 do 50 000 korun. Při způsobení nehody s ublížením na zdraví nebo škodou na majetku může být trest až 3 roky vězení, pokuta, 7 trestných bodů a zákaz řízení.

Tato pravidla platí i pro situace, kdy hladina alkoholu v krvi překročí 2 promile, a jsou navržena k tomu, aby poskytla odpovídající tresty za řízení pod vlivem vysokých hladin alkoholu, což je nebezpečné jak pro řidiče, tak pro ostatní účastníky silničního provozu. Po uplynutí poloviny trestu je také možné žádat o prominutí zbytku. Tyto případy však neřeší úředník, ale soud.

Zdroj info: Alkohol, Vitalia, Alkohol Shop.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články