PRÁCE 🧰

Alkohol kalkulačka - jak funguje

21. 7. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Dali jste si pár piv a netušíte, za jak dlouho můžete řídit? Pokud nemáte po ruce alkohol tester, tak můžete využít alkohol kalkulačku, která vám orientačně řekne, jestli už můžete řídit.

Odbourávání alkoholu

Odbourávání alkoholu probíhá u každého jinak, existují ale určité statistiky, podle kterých se můžete orientačně řídit. Obecně se dá říct, že muž odbourá jeden gram alkoholu na 10 kg své váhy za jednu hodinu. U žen je to 0,85 gramu za hodinu na 10 kg své váhy. Toto pravidlo neplatí ale obecně. Proto je při výpočtu potřeba počítat i s určitou časovou rezervou.

Promile alkoholu v krvi

Alkohol v krvi se měří v jednotkách promile. Jedno promile znamená, že v jednom litru krve je jeden gram čistého alkoholu. Z pohledu silničního provozu má alkohol negativní vliv na schopnost řidiče soustředit se na jízdu. Čím více promile v krvi, tím se prodlužuje reakční čas a zhoršuje postřeh a přesnost vidění.

V České republice platí nulová tolerance alkoholu v krvi. V případě, že vás ale zastaví policejní hlídka a bude požadovat dechovou zkoušku a naměří vám hodnotu nižší než 0,24 promile, bude tato zkouška považována s největší pravděpodobností za negativní kvůli možné odchylce měření.

Zkoušce na alkohol se musíte po výzvě policisty podrobit. Můžete si ale vybrat, jakým způsobem zkouška proběhne. Dechová zkouška je jen jednou z možností. Druhou je lékařsky provedený test na alkohol z krve.

Jak funguje alkohol kalkulačka

Alkohol kalkulačka představuje nástroj, jak jednoduše zjistit, kolik máte aktuálně alkoholu v krvi a za jak dlouho se odbourá. Do kalkulačky zadáte vaše pohlaví a hmotnost. Poté postupně zadáváte, jaký počet alkoholických nápojů v jakém čase vypijete (nebo jste vypili). Většina online kalkulaček má na výběr širokou škálu nápojů. Pokud nenajdete přesně ten, který pijete, snažte se zvolit ten nejpodobnější. Na základě toho uvidíte předpokládaný průběh odbourávání. Pokud chcete mít výsledek přesnější, investujte raději do kvalitního alkohol testeru.

Zdroj médií: everypixel.

Podobné články